Plus

Van kots tot kreeft: deze schoonmakers ruimen de troep na je feestje op

Poep naast de wc, kots op de muur en bedorven kreeft op de vloer: voor Tugrul Cirakoglu (26) en zijn medewerkers van Frisse Kater, gespecialiseerd in feestschoonmaak, is niets te gek.

Frisse kater, het schoonmaakbedrijf van Tugrul Cirakoglu (foto), maakt een dispuuthuis schoon na een feest. Beeld Marc Driessen
Frisse kater, het schoonmaakbedrijf van Tugrul Cirakoglu (foto), maakt een dispuuthuis schoon na een feest.Beeld Marc Driessen

Het is zaterdagochtend negen uur. Een bewoonster van het dispuuthuis op loopafstand van het Damrak doet de deur open, pakt een paracetamol en sloft terug naar haar bed. Oprichter en eigenaar Tugrul Cirakoglu en werknemer Oussama Lasgaa (18) van schoonmaakbedrijf Frisse Kater stappen de woonkeuken binnen, die bezaaid is met bekertjes, dopjes en plassen vloeistof: naar alle waarschijnlijkheid bier, als op de doordringende kroeggeur wordt afgegaan.

Cirakoglu kijkt er niet van op, hij geeft de troep een 6 op een schaal van 1 tot 10. "Maar ik heb de badkamer nog niet gezien. Vorige keer dat ik hier kwam, had iemand een kotsspoor van de keuken tot in de wc achtergelaten."

Braaksel is nog wel goed op te ruimen, zegt de ondernemer. Glitters, crêpepapier of confetti in combinatie met betegelde vloeren zijn de ergste nachtmerrie. "Alles blijft in de voegen zitten. We zeggen van tevoren altijd 'geen glas of confetti', maar dat vinden we vaak toch terug." Hij denkt niet dat mensen meer troep maken als ze weten dat hij komt. "Ze zijn dronken en denken niet helder."

Twee á drie uur
Voor 48 euro krijg je twee schoonmakers voor een uur. Je bepaalt zelf hoe schoon je je huis wilt hebben, maar de meeste studentenhuizen zijn in twee á drie uur schoon. Extra behandelingen zijn ook mogelijk, zoals matras- of bankreiniging. Soms loopt het zo uit de hand dat klanten een schoonmaker inhuren nog voordat Frisse Kater langskomt. "Maar daar hebben we niet veel aan, we moeten hun werk dan toch opnieuw nalopen."

De handschoenen gaan aan. Behendig gooit Cirakoglu rode plastic bekers in een vuilniszak en begint daarna fanatiek de tafel te schrobben. Je merkt aan niets dat hij voordat hij zijn bedrijf begon 'nul-komma-nul affiniteit met schoonmaken' had. Zijn keuze voor Frisse Kater was vooral een praktische. Nadat Cirakoglu zijn masterdiploma in management had behaald, kon hij geen werk ­vinden. Hij kwam op internet een soortgelijk schoonmaakbedrijf in Amerika tegen en dacht: dit kan ik beter. "Ook was het risico klein, omdat je voor een schoonmaakbedrijf relatief weinig startkapitaal nodig hebt. Ik heb er driehonderd euro ingestopt. Ik wilde het uitproberen en had niet zo veel te verliezen."

Medewerker Oussama Lasgaa rolt intussen twee lege fusten aan de kant. Zijn schoenen plakken aan de vloer, de grond maakt bij elke stap een krakend geluid. "Bij mijn eerste woning schrok ik wel," zegt hij. Frisse Kater was toen net in bedrijf. "Ik dacht eigenlijk dat het een normaal schoonmaakbedrijf was." Maar na die eerste klus vroeg hij meteen wanneer hij weer mee mocht. "Het was zó gezellig."

Oussama Lasgaa (l) en Tugrul Cirakoglu maken een dispuuthuis schoon. Beeld Marc Driessen
Oussama Lasgaa (l) en Tugrul Cirakoglu maken een dispuuthuis schoon.Beeld Marc Driessen

De ergste stank die Lasgaa ooit heeft geroken, is die van bedorven kreeft. "Of we een dinerfeest wilde opruimen, werd heel onschuldig gevraagd. Toen we daar aankwamen, bleek dat de overgebleven stukken kreeft al een week buiten de koelkast lagen."

Adem inhouden
Het was niet de eerste keer dat aan de telefoon de schade werd gebagatelliseerd. "Een man belde dat hij wat fruitvliegjes in huis had. De muren bleken zo dik bedekt te zijn met vliegen dat ze wel leken te bewegen," zegt Cirakoglu. Lasgaa: "O ja! Dat is echt heftigste wat ik heb meegemaakt. Zijn vuilniszakken bewogen ook. Bij elke klant houd ik mijn adem in. Je denkt dat je het ergste hebt gehad, totdat je de volgende deur opent."

Ook schoonmaken in Center Parcs na het festival Bungalup zorgde voor de nodige chaos. "Ik deed de badkamerdeur open en stuitte op een trio," zegt Cirakoglu. Voorheen zou hij hier verlegen van zijn geworden, tegenwoordig rea­geert hij zakelijker. "Wegwezen, zeg ik dan."

Hij kan het zich nu veroorloven om strenger te zijn, want de zaken gaan goed. "Als we zijn volgeboekt, wachten mensen soms drie dagen in een vuil huis tot we komen. Ik maak me geen zorgen als we donderdag nog geen werk hebben voor dat weekend, want ik weet dat we vanaf vrijdagochtend worden gebeld. Dat onderscheidt ons van andere schoonmakers: wij kunnen snel schakelen, zijn ingesteld op extremen en zijn relatief goedkoop."

Naast het opruimen van uit de hand gelopen feesten, adviseert Frisse Kater horecazaken. Dit advies blijkt hard nodig te zijn. "Een jongen wilde bleek en ammoniak mengen, ik kon hem nog net op tijd zeggen dat dit niet zo'n goed idee is (kan leiden tot het ontvlammen van de luchtwegen en longbeschadiging). Mensen weten weinig over schoonmaakmiddel. Ze doen er een scheut in, maar er staan specifieke hoeveelheden bij. Te veel trekt namelijk vuil aan. Vaak verkloten mensen alles en bellen dan pas ons. Dat is weleens vermoeiend."

Cirakoglu heeft een lichte vorm van smetvrees ontwikkeld door alles wat hij heeft gezien. "Ik ben elke dag opgelucht als ik in een schoon huis thuiskom." Hij geeft nooit wilde feesten, hij barbecuet liever met vrienden. "Ik doe dat mijn huis niet aan. Bovendien kan Frisse Kater niet aankomen met een kater, dat zou gek zijn."

"Hoe laat is het?" klinkt een schorre stem. Carolien (22) komt in badjas de kamer binnen. "Hebben jullie mijn telefoon gezien? Hij lag hier." Cirakoglu en Lasgaa hadden de telefoon al veiliggesteld. Dat vindt Cirakoglu ook een van de sterke punten van zijn bedrijf: ze zijn te vertrouwen.

"Ik neem alleen mensen in dienst die ik ken en dat werpt zijn vruchten af. Je merkt dat klanten ons heel vrij laten; ze geven ons regelmatig de huissleutel en vertrekken."

'Facking chill dit'
De studente kijkt op haar telefoon. "Half tien," concludeert ze. "Wat vroeg nog, ik ga weer slapen." Ze kijkt om zich heen. "Facking chill dit. Het is al schoner dan het was voor het feest."

De laatste afwas wordt gedaan. Binnen een uur is de vloer plakvrij. "Bij grote evenementen duurt dit langer hoor. Dan zijn we vijftien uur op een dag aan het werk. Dat maakt het fysiek heel zwaar."

Niet gek dus dat zijn vijf medewerkers drie keer per week moeten trainen. "Gelukkig zijn het allemaal kickboksers, ik ken ze van de sportschool." Ook neemt hij liever geen meisjes in dienst. "Vanwege het fysieke aspect, maar ook omdat ik nooit weet waar ik mijn medewerkers naartoe stuur. We treffen soms nog heel dronken jongens aan, dat kan gevaarlijk zijn.

Oprichter en eigenaar Tugrul Cirakoglu (l) en werknemer Oussama Lasgaa aan het werk in een dispuuthuis. Beeld Marc Driessen
Oprichter en eigenaar Tugrul Cirakoglu (l) en werknemer Oussama Lasgaa aan het werk in een dispuuthuis.Beeld Marc Driessen

Het doel van Cirakoglu is om te franchisen en internationaal 'een grote speler' te worden. "Ik zie ons als een schildpad in het verhaal van de schildpad en de haas. Niemand let op ons, maar over vijf jaar racen we iedereen voorbij." Zelfs als zijn dromen uitkomen, wil de eigenaar blijven meehelpen met schoonmaken. "Dat is belangrijk, om de kwaliteit te waarborgen."

Ondanks het succes bij andere doelgroepen, wil Cirakoglu ook blijven schoonmaken in studentenhuizen. "Vandaag staan we hier, maar morgen net zo goed in een villa van vijftig miljoen. Je weet nooit wie de vader van die student is of wat diegene zal bereiken in zijn leven. Het is een gemakkelijke ingang. Onze hele marketing draait op mond-tot-mondreclame. Daar heb ik bewust voor gekozen. Lastig op te bouwen, maar uiteindelijk onverslaanbaar."

De timer gaat uit, het is tijd voor de volgende klus. "Als ik één ding heb geleerd bij mijn tijd bij Frisse Kater, is dat iedereen feest. Elke nationaliteit, bekend of student, arm of rijk. De keurigste meneren treffen we laveloos aan op de bank: iedereen feest. Behalve Frisse Kater."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden