PlusReportage

Van kogel tot kalasjnikov: dit vinden de magneetvissers

Vlnr: Brian Ponsioen, Marco van der Meer, Matthijs van Gilst, Nick Schoof, Jim Meinema en Brian Driessen. Beeld Renate Beense
Vlnr: Brian Ponsioen, Marco van der Meer, Matthijs van Gilst, Nick Schoof, Jim Meinema en Brian Driessen.Beeld Renate Beense

Kluizen, kogels, wapens (een kalasjnikov!) en voertuigen - magneetvissers vinden nogal eens wat. Het blijkt een populaire hobby. ‘De kick maakt het zo verslavend.’

Jorien van der Keijl

Over de beste vondst in Amsterdam zijn de zes het meteen eens. Dat was de kalasjnikov eind maart op de Ezelsbrug op Wittenburg. Het is geen willekeur dat ze vandaag op de Witte Katbrug, drie straten verderop, hun geluk beproeven. De ervaring leert: soms ligt er meer in de buurt.

De groep mannen vist wekelijks in wisselende formatie in de Amsterdamse grachten. Haarlem, Almere, Beverwijk, Heemskerk: niemand komt uit Amsterdam, maar ze houden van de stad en ze zijn er vaak. Zes verschillende karakters in wat een hechte vriendengroep lijkt. Luid pratend en grappen makend zorgen ze op de brug voor reuring op de vroege zaterdagochtend.

Stille kracht
Brian Ponsioen (33, installatiemonteur) is meestal ­samen met Matthijs van Gilst (19, automonteur) op een brug te vinden. Bij de eerste keer vissen in Zuidoost had hij meteen beet: een kluis, munten en ­kogels. Een grotere kluis bleef op de bodem achter.

Brian Driessen (28, eigen elektrabedrijf), Jim Meinema (31, vrachtwagenchauffeur) en Nick Schoof (25, eigen elektrabedrijf) van het YouTubekanaal WatchDutch MD, met bijna 68.000 abonnees, schoten te hulp. Ze sprongen het water in om met een magneet aan een stok de kluis los te prikken. De inhoud: twee dure horloges en een echtheidscertificaat.

Alleen Marco van der Meer (44, medewerker Schiphol), in legeroutfit, houdt zich liever op de achtergrond. Hij is letterlijk en figuurlijk de stille kracht. Als echte fanatiekeling vist hij soms ook 's nachts. In zijn huis prijken bijzondere vondsten uit de stad. Het trotst is hij op een handboei uit 1820, een groot kruis met Jezus (gevonden bij de Stadionkade) en kanonskogels (vanaf de Magere Brug). De anderen weten: Van der Meer is het klavertjevier. Wie met hem vist, heeft zelf ook meer geluk.

Bij de eerste pogingen slingeren de touwen de brug over. Het magneetvissen lijkt een beetje op de actieve variant van het reguliere vissen. De vissers gooien steeds de magneet aan het touw over de brug om die vervolgens weer langzaam binnen te halen. “De truc is niet te hard te trekken, anders blijft de buit niet hangen,” tipt Driessen.

Dreghaak en een koevoet
Na een aantal keer gooien, heeft hij beet. “Meteen mijn favoriet,” zegt hij bulderend van het lachen als hij een roestige step aan zijn magneet omhoogtrekt. Bij een kort ererondje op de brug breekt het achterwieltje onder Driessens ­gewicht af. Daarna plukt hij zijn magneet schoon en gooit wat langwerpige capsules op de grond. “Beginnende vissers denken meteen aan kogels, maar het zijn van die vervelende lachgaspatronen.”

Het donkere grachtenwater blijkt al snel een wereld vol geheimen te zijn. Fietsen, gereedschap, een bandenlichter, een ouderwets bakenlicht: de brug staat vol met ijzerwaar. Volgens Ponsioen maakt die mystiek het magneetvissen zo verslavend. “Je kunt niet door het water heen kijken, maar er ligt van alles in. God mag weten waarom. Het is de kick niet te weten wat je naar bovenhaalt.”

Opmerkelijk is dat de magneten die al de ijzeren spullen ophalen niet groter zijn dan 6 centimeter in doorsnee. Wie goed van start wil, koopt online voor 80 euro al de krachtige neodymiummagneet. “Laat je niet misleiden door de afmeting,” waarschuwt Ponsioen. “Dat ding heeft een trekkracht van 150 kilo.”

Hij heeft met Van Gilst de meeste attributen mee. Behalve magneten zitten in zijn grijze trolley touwen, een dreghaak voor fietsen, handschoenen, en een koevoet. “Die is om kluizen mee te openen. Je wilt toch meteen ­weten wat erin zit.” De camera op zijn hoofd neemt filmpjes op voor zijn Facebookaccount Ironmen MD.

De groep breekt overduidelijk met het beeld van de stille norse visser aan de waterkant. Vooral de mannen van WatchDutch MD zorgen tijdens het opnemen van hun vlog voor amusement. De opgeviste voertuigen zijn daarbij doelwit van vermaak. “Deze doet het nog prima hoor, even opknappen en klaar,” roept Schoof terwijl hij verwoed blijft doortrappen op een roestige fiets zonder ketting. En als een vrouw met een teckel voorbijloopt: “Iedereen oppassen, straks worden we geteckeld.”

Amsterdammers reageren verschillend, aldus Schoof. “Meestal positief, al werd er wel een keer een plantenbak naar beneden geflikkerd. De boodschap was toen wel duidelijk.” Ook samenwerking met de Amsterdamse politie is voorgekomen, zoals na een overval op een juwelier in de Kinkerstraat. Ponsioen: “De etalageruit was ingeslagen met een grote hamer. Die zou in het water van de Bilderdijkkade zijn gegooid. Ik nam contact op met de politie en ben toen met de recherche gaan zoeken. We vonden niets.”

Een geschikte locatie bepalen de mannen op basis van eerdere vondsten, door ‘gewoon te proberen’ en via de ­media. Zo achterhaalde Meinema aan de hand van het tv-programma Opsporing verzocht de vluchtroute van de ­daders van de liquidatie van Derkaoui van der Meijden op de Borneokade. En met succes: de kalasjnikov bungelde aan een van de magneten.

Marco van der Meer is het klavertjevier van het gezelschap. Wie met hem vist, heeft vaak geluk. Beeld Renate Beense
Marco van der Meer is het klavertjevier van het gezelschap. Wie met hem vist, heeft vaak geluk.Beeld Renate Beense

Verder is op een brug de kans op een vangst groter dan langs de kant. "Mensen lopen over de brug en hoeven de weg niet af om wat te lozen," verklaart Ponsioen. "Alleen in het centrum van Amsterdam lijkt het niet zo veel uit te maken. "De kans dat een toerist bijvoorbeeld wat op de Wallen heeft laten vallen, is groot." Al raden de vissers het centrum niet aan. Driessen: "Staat er zo honderd man om je heen. Verschrikkelijk."

Na een klein uur - en een hoop roestige spullen op het droge verder - zijn de mannen de brug redelijk beu, want eerlijk is eerlijk: een wapen is nog niet gevonden. Ponsioen meldt oud ijzer meestal aan bij de app Buitenbeter, ­bedoeld voor het laten weghalen van zwerfafval. "Voor ijzer krijg je 17 cent per kilo. Dat loont nu niet." Ze kiezen ervoor alles bij elkaar op een afvalplaats te zetten.

Het groepje verkast naar de Kippebrug, enkele tientallen meters verderop. Daar hengelen ze nog onder andere een strijkplank, wat gereedschap, lachgaspatronen 'weer die krengen', en een stuk paalsteiger omhoog. Een bijzondere vondst lijkt vandaag niet te lukken. Bovendien heeft de zon zich nog niet laten zien en is het met 11 graden best koud.

Echt of nep?
Als enkelen opperen de brui eraan te geven, gebeurt toch nog waar iedereen op hoopte. "Ja, ik heb er één," roept Driessen uit. Er klinken euforische kreten. De vissers staan om hem heen, buigen over de brug. Aan de magneet hangt een vuurwapen. "Niet te geloven," roept Schoof, heen en weer springend. Van der Meer glimlacht tevreden.

Driessen trekt het pistool iets omhoog. De huls en slede ontbreken. Schoof belt de politie. Een wapen - echt of nep - moet altijd worden gemeld. Ook nepwapens kunnen bij een overval zijn gebruikt, want sommigen zijn niet van echt te onderscheiden, zeker niet van een afstand.

Even later staat op de Kippebrug een forensisch onderzoeker om sporen af te nemen. Het pistool gaat in een zak mee naar het bureau. Of het meegenomen wapen een misdrijf oplost, krijgen de vissers tot hun spijt nooit te horen, maar iedereen kan tevreden naar huis. Wapen of niet, het alledaagse leven gaat door. "Ik moet nog klussen," zegt Schoof. Een ander: "Dan heb je geluk, ik moet naar mijn schoonfamilie."

Aan het eind van de dag is de gracht op Wittenburg weer wat leger, zijn de vitrines van de mannen iets voller en de kwajongensstreken getemperd. Bang voor boze criminelen zijn de mannen niet. Ponsioen: "Het gaat in eerste instantie om de kick van het vissen. Die magneet haalt de jongen in de man naar ­boven. En wat is er dan mooier dan als je met je hobby ook nog een misdrijf oplost."

Enkele vondsten uit het water op Wittenburg. Beeld Renate Beense
Enkele vondsten uit het water op Wittenburg.Beeld Renate Beense
null Beeld Renate Beense
Beeld Renate Beense

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden