Weekendtips

Van koffie tot cocktails slempen, dit wil je dit weekend niet missen

Crossen door de modder van het Amsterdamse Bos, LGBTQ films kijken tot je er bij neer valt bij de Roze Filmdagen of de dag van de vrouwen vieren: dit weekend hoef je niet thuis te blijven.

Het Parool
De opening van de Roze Filmdagen vorig jaar Beeld Roze Filmdagen
De opening van de Roze Filmdagen vorig jaarBeeld Roze Filmdagen

Luisteren naar stilte
Luisteren naar de stilte als geluid; vanavond kan dat in het compagnietheater. Sounds like Silence is de presentatie van het tweede nummer van tijdschrift O, Wonder!, een platform voor creatieve geesten. Kunstenaars, schrijvers en denkers komen vertellen wat stilte voor hun betekent. Denk aan dichter en schrijver Gershwin Bonevacia, kunstenaar Marinus Boezem en Manon de Boer. Zoals uit veel onderzoeken is gebleken is de stilte in natuur de beste manier om tot rust te komen: een veelbelovende donderdagavond dus.
Sounds like silence, donderdag, vanaf 20.00 uur, €10, Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50

Luisteren naar de stilte Beeld Arno ten Hoeve
Luisteren naar de stilteBeeld Arno ten Hoeve

Cocktails en nog eens cocktails
Het is (bijna) weekend en daar mag best op gedronken worden. Tot en met zondag kun je in 45 verschillende bars cocktails drinken, seminars bezoeken, workshops- en masterclasses volgen. De Amsterdam Cocktail Week wordt georganiseerd door cocktailmeesters Tess Posthumus, Timo Janse en Albert van Beeck Calkoen. Zo is er op vrijdag een cocktail escape room in het Hoxton hotel, op zaterdag een 'high wine' bij bar en brasserie Occo en op zondag een DIY vermouth workshop. Mocht je door de bomen het bos niet meer zien; het programma is terug te vinden in de app.
Amsterdam Cocktail Week, t/m zondag, locaties en prijzen variëren

Cocktails drinken tot je er bij neer valt Beeld Amsterdam Cocktail Week
Cocktails drinken tot je er bij neer valtBeeld Amsterdam Cocktail Week

Roze cinema
Voor de 21e keer op een rij komen de Roze Filmdagen -het LGBTQ filmfestival- naar Amsterdam. In het Ketelhuis en het Westergastheater zijn gedurende deze dagen meer dan 125 films, short films en documentaires te zien uit 40 landen; van Nederlandse premières tot Europese. Ook komen filmmakers en acteurs spreken, zoals regisseur Tom Gustafson (Hello Again), acteur Alec Secareanu (God's Own Country) en een lijstje aan mensen van film A Moment in the Reeds. Wie het weekend graag doorbrengt met films -over liefde, seks, diversiteit en homoseksualiteit- zit gebakken dus.
Roze Filmdagen, 8 t/m 18 maart, tijden variëren, €9-€15 per voorstelling, Het Ketelhuis en Westergastheater

Een vol Ketelhuis bij de Roze Filmdagen Beeld Roze Filmdagen
Een vol Ketelhuis bij de Roze FilmdagenBeeld Roze Filmdagen

Verticaal festival
Voor één keer kun je in de (bijna) hele A'Dam toren gluren. Van 'het verborgen trappenhuis' tot aan de gewoonlijk afgesloten slaapkamers: zeven verdiepingen, vijf stages en drie terrassen zijn zaterdag omgebouwd tot een speelparadijs. Met house- en disco muziek. En live optredens en levende kunstprojecten. De reguliere tickets zijn uitverkocht, maar gecombineerde tickets met daarbij een driegangen diner bij restaurant Moon zijn nog te verkrijgen.
A'DAM+Eve, zaterdag, 15.00-01.00, €99, A'Dam toren, Overhoeksplein 1

Een feestje bij de Loft in de ADAM toren Beeld Kirsten van Santen
Een feestje bij de Loft in de ADAM torenBeeld Kirsten van Santen

Crossen door het Amsterdamse Bos
Voor een beweeglijke zaterdag is er de Boscross, georganiseerd door de atletiekvereniging Phanos. Online inschrijven kan tot vanavond; na-inschrijving kan ter plekke. Op zaterdag is er een recreatiecross van zes kilometer (start 15.15) en een ouder-kindcross van 1,6 kilometer (start 12.00); op zondag kun je de NK cross aanschouwen met atleten als Michel Butter. De crossers toejuichen -terwijl zij de heuvel beklimmen- vanuit de Arena Amsterdamse Bos mag ook.
De Boscross, zaterdag en zondag, tijden variëren, €13, Amsterdamse Bos

Lekker crossen door de modder en het zand Beeld Brett Florens
Lekker crossen door de modder en het zandBeeld Brett Florens

Asian (film) invasion
Voor de elfde keer op een rij is er het CinemAsia Film Festival in Kriterion en Rialto. Tot en met zondag worden er iedere dag Aziatische films en documentaires vertoond -van blockbusters tot indie films en art house- die bijvoorbeeld een kijkje geven in Aziatische huishoudens en affaires. Daarnaast hangen Kriterion's muren dit weekend voor het eerst vol met de Gaysian Invasion expositie (t/m 31 maart) van James Jarvis; een viering van de huidige Chinese gay cultuur compleet met regenbogen en glimmende dildo's. Op zaterdag en zondag (12.00-20.00) is er in het Kriterion café ook een Aziatische eetmarkt en mocht je het helemaal Asian willen doen kun je op vrijdag de longen uit je lijf zingen bij de Rainbow karaoke (vrijdag om 23.00). Misschien een K-pop nummertje?
CinemAsia Film Festival, t/m zondag, tijden variëren, €10 per voorstelling, Kriterion en Rialto

Een stil beeld uit de film The Miracles of Namiya General Store Beeld CinemAsia
Een stil beeld uit de film The Miracles of Namiya General StoreBeeld CinemAsia

Wereldkampioenen op het ijs
Deze Olympische Winterspelen hebben onze atleten op het ijs heel wat plakken binnen gesleept en voor wie daar geen genoeg van kan krijgen is er dit weekend de International Skating Union WK allround in het Olympisch Stadion. Je kunt de Coolste Baan van Nederland zelf niet meer op, maar wel kun je onze wereldkampioenen -denk Sven Kramer, Ireen Wüst, Patrick Roest en Antoinette de Jong- zien schitteren op de 500 tot 10.000 meter. Het is niet helemaal voor niets dat de WK in Amsterdam wordt gehouden; het is dit jaar namelijk precies 125 jaar geleden dat Jaap Eden zich in Amsterdam liet huldigen als eerste wereldkampioen allround schaatsen.
ISU WK Allround, vrijdag t/m zondag, tijden variëren, €30-€70, Coolste Baan van Nederland

Schaatsers toejuichen in het Olympisch Stadion Beeld Coolste Baan van Nederland
Schaatsers toejuichen in het Olympisch StadionBeeld Coolste Baan van Nederland

Koffie, koffie en nog meer koffie
Drie dagen op een rij kun je koffie bijtanken in de Westergasfabriek met 200 soorten koffie, koffiecocktails, koffie kunst, workshops en lezingen. Je betaalt eenmalig een entreeticket (per dag) en daarna is alle koffie -en lezingen en workshops- gratis. Wordt je een beetje zenuwachtig van al die ingewikkelde koffietermen? Dan kun je een spoedcursus koffietaal volgen. De eerste dag kun je beginnen in The Lab, waar verschillende koffie experts komen spreken en vijf branderijen met elkaar in debat gaan over koffietrends. Of doe skills op bij de Latte Art kampioenschappen, waar je live kunt zien hoe er een kunstwerk in het schuim wordt gemaakt. Sluit de dag af met een koffiecocktail, zoals de Tia Maria espresso martini voor €5, om toch nog een beetje teut terug naar huis te keren.
Amsterdam Coffee Festival, vrijdag t/m zondag, tijden variëren, €15, Westergasfabriek

De espresso martini party in de Westergas Beeld Amsterdam Coffee Festival
De espresso martini party in de WestergasBeeld Amsterdam Coffee Festival

Woman Up!
Donderdag 8 maart is het de dag van de vrouwen, ook wel de Internationale Vrouwendag. In dat kader zijn er dit weekend een aantal evenementen om een bezoekje aan te brengen. Zo komen er vanavond in de The Student Hotel aan de Wibautstraat vrouwen spreken, zoals Christina Morena (CEO van She Matters, dat opkomt voor vrouwelijke vluchtelingen) en Rocky Hehakaija (enige vrouwelijke lid van straatvoetbal team Street Legends). Met daarna cocktails -onder andere genaamd 'Oprah Winfrey'- door Bacardi. En op zaterdag (20.30-22.00) in de Balie Wo(Men) Up!, een bespreking of feminisme een update vereist (hoe mannen te betrekken bij het emancipatiedebat). Daarna kun je door naar de Vrankrijk, waar lezingen, gedichten en optredens in het kader van de vrouwen zullen plaatsvinden. Met daarna -vanaf 00.20- natuurlijk muziek.

null Beeld anp
Beeld anp

Wie is die mol eigenlijk?
Deze zaterdag kunnen liefhebbers eindelijk ontdekken wie die mol nou eigenlijk is. De finale van Wie is de Mol breekt aan. De ontknoping is op verschillende plekken op groot scherm te kijken. Had jij het goed geraden?
Finale Wie is de Mol, zaterdag (20.30-22.00), gratis, locaties variëren

Voor de molloten onder ons breekt 10 maart het moment van de waarheid aan: de finale van Wie is de Mol? Beeld anp
Voor de molloten onder ons breekt 10 maart het moment van de waarheid aan: de finale van Wie is de Mol?Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden