Van jou geen halve, slappe maatregelen, maar een echte, mooie, grote, zware, diepe en pijnlijke crisis

Ewald Engelen. Beeld Floris Lok
Ewald Engelen.Beeld Floris Lok

Beste Mark,

Omdat je een veelgeplaagd man bent, deze week een welverdiende en welgemeende steunbetuiging. Ik wil je namelijk complimenteren met je daadkracht en standvastigheid en je bedanken voor de opmerkelijke resultaten die je hebt geboekt.

Eerst die daadkracht. Onvoldoende beseffen je tegenstanders hoeveel moed ervoor nodig is om als liberale voorman met je gezworen vijand in een kabinet te stappen. In een ultieme poging verdere Italianisering van de Nederlandse politiek te keren, heb jij je opgeofferd door een brug te bouwen met je politieke tegenvoeter. Maakt niet uit dat het een brug van stoplappen en clichés is. Maakt niet uit dat je geen flauw benul hebt van waar naar waar dat bruggetje nou precies moet lopen. En maakt niet uit dat het bijbehorende regeerakkoord meer weg heeft van de broekzak van een gek dan van een coherent politiek epistel. Jouw kabinet staat.

Dan die standvastigheid. Ik ben ervan overtuigd dat latere generaties jou zullen aanwijzen als de eerste die heeft gebroken met de Nederlandse traditie van opportunistisch pragmatisme. Met jou heeft het Nederlandse electoraat eindelijk een roerganger van het statuur Colijn gekregen. En dus trek je je niets aan van de verleidelijke sirenenzang van het koor van economen dat om stimuleren smeekt. Al die koffiedikkijkers die economische rampspoed voorspellen, kunnen fijn naar de pomp lopen. Met ijzeren vuist loods jij het schip van staat naar de haven van economische groei. En nee, dat is geen stompzinnige stupiditeit, dat is staatsmanschap van wereldhistorische allure.

En dan de resultaten. Anders dan collega's als Hollande, Di Rupo, Coelho die door de Keynesiaanse knieën zijn gegaan en door gevierde begrotingsteugels de economie weer wat lucht hebben gegeven, sta jij er garant voor dat wij - verwende, over het paard getilde en verwekelijkte Nederlanders - de bittere beker van de krimp tot op de laatste druppel leegdrinken. Van jou geen halve, slappe maatregelen, maar een echte, mooie, grote, zware, diepe en pijnlijke crisis. Zeg maar een topcrisis. Met veel leegstand, records aan faillissementen, romantische armoede, bijtende werkloosheid, rotte gebitten, verloren generaties en hartverscheurende suïcides. Goed voor de kunsten, goed voor de saamhorigheid, goed voor het milieu en - met wat geduld - goed voor de groei.

Ik zal niet verhelen dat mijn bijval mede is ingegeven door eigenbelang. Hoe langer jij aan het bewind bent, hoe groter de klerezooi die je ervan maakt, hoe hoger mijn prijs op de opiniemarkt. Ga vooral zo door, Mark!

Met hoogachting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden