Van imagoschade is bij De Staat niets te merken

Imagoschade voor De Staat na alle gedoe rond de aan band toegekende subsidie? Op Lowlands zijn de Nijmegenaren populair als altijd.

De Staat trad op de tweede dag van Lowlands op Beeld anp
De Staat trad op de tweede dag van Lowlands opBeeld anp

Een miljoen euro ontvangt De Staat de komende vier jaar van het Podiumfonds Kunsten. Het was niet alleen in kringen waar subsidie sowieso een vies woord is dat het nieuws nogal wat losmaakte. Ook in popkringen was er de nodige verbazing dan wel regelrechte verontwaardiging. Overheidssteun voor een band, dat is toch zeker niet des rock & rolls? Of: als er toch al zo weinig subsidie te verdelen valt als het gaat om popmuziek, waarom dan zoveel naar één band?

En dan ook nog eens een band waarmee het de laatste jaren uitstekend gaat. Op Lowlands wordt De Staat aangekondigd als de grootste rockgroep van Nederland. En daar is niets overdrevens aan. De roem strekt zich zelfs uit tot buiten de landsgrenzen. Alle verontwaardiging over de subsidie heeft de band niet onberoerd gelaten. Zal je ook maar gebeuren: het ene moment vindt iedereen je geweldig, even later krijg je bakken stront over je heen.

Op Lowlands, waar de groep voor de derde maal optreedt, is van enige imagoschade niets te merken. Aan het einde van de zaterdagmiddag begeeft een enorme mensenmassa zich richting Alpha, de grootste tent van het festival. Natuurlijk, ze worden gemaakt, van die grappen waarin de woorden 'mijn' en 'belastinggeld' voorkomen, maar het is allemaal heel goedmoedig. En vanaf het moment dat De Staat openingsnummer Blues Is Dead inzet, is duidelijk dat dit goed gaat worden. 'Hip hip hooray, blues is dead', zingt Staatshoofd Torre Forim.

Geluid
Weinig Nederlandse rockgroep met een zo eigen geluid: staccato en afgebeten, machinaal soms bijna, maar op een merkwaardige, stroeve manier ook swingend. Florim is de maniakaal ogende voorman (als hij die baard wat voller laat groeien, ziet hij er uit als een polder-Raspoetin), die zijn teksten bijna uitspúugt. Grote vraag: zegt hij nog iets over die subsidie?

Dat niet, maar in het nummer Help Yourself (fijne titel in dit verband) is hij kruipend over het podium wel in weer met een stapel bankbiljetten. Op het vidoscherm is te zien, dat op die biljetten zijn eigen beeltenis staat.

Torre Forim Beeld anp
Torre ForimBeeld anp

Grote vraag nummer twee: wat gaat er op Lowlands gebeuren tijdens Witch Doctor, de tegenwoordig vaste afsluiter van concerten van De Staat? Al het hele seizoen lang staat Torre Florim daarbij dan midden tussen het publiek, dat in cirkels om hem heen rent. Dat kan niet op Lowlands omdat in de Alpha dranghekken staan. Maar evengoed breekt tijdens het nummer de gebruikelijke waanzin los. Vanaf een plankier kijkt Florim voldaan naar de kolkende massa.

"Lowlands is toch wel een dingetje," vindt hij.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden