Van Hout in opdracht van Holleeder geliquideerd

Willem Holleeder laat geen kans onbenut om zijn almacht in het Amsterdamse misdaadmilieu te illustreren. Hij is de baas in de onderwereld, van wie één vingerknip voldoende is om tegenstanders uit de weg te laten ruimen. Om dat te onderstrepen, vertelt hij geregeld aan vastgoedmagnaat Willem Endstra dat een criminele vijand zal worden vermoord. En binnen een paar dagen gebeurt dat dan ook.

Dit zei Endstra in de vijftien geheime gesprekken die hij met de recherche voerde. De groep-Holleeder heeft, volgens Endstra, ' zo'n 25' liquidaties laten uitvoeren.

Voorafgaand aan die moorden voltrok zich een vaste procedure. Holleeder pakte Endstra bij zijn oor en fluisterde: ''Ken je die en die? Blijf dan maar even uit zijn buurt. '' Waarna het betreffende slachtoffer binnen twee weken werd doodgeschoten - meestal door Joegoslaven die Holleeder had laten invliegen.

De lijst van afrekeningen die Endstra tijdens zijn rondritten met het recherchetrio toeschreef aan Holleeder, is imposant. Jan Femer. Sam Klepper. Cor van Hout. George Plieger. Jules Jie. Gijs van Dam junior. Magdi Barsoum.

Over de moord op Holleeders voormalige compagnon en mede-ontvoerder van biermagnaat Freddy Heineken, Cor van Hout, was Endstra verontwaardigd. Hij blijft in de verhoren terugkomen op de moord, die voor Endstra het totale gebrek aan ' moraal' van Holleeder nog eens bewijst.

''Dat is nul. Hij heeft gewoon Van Hout omgelegd. Zijn eigen zwager. Dat zegt-ie gewoon. Hij heeft het ook van tevoren gezegd hoor, dat-ie hem ging pakken, '' verklaarde Endstra. ''En ik zei zo van: maar vind je dat dan niet erg voor je zusje en voor dat kind? ' Ach, zegt-ie, ze janken even, maar over een maand of twee is dat weer over. Zijn ze het vergeten. Hij ligt nou te rotten; de wurmen kruipen door zijn lichaam.' Ja, dat vind ik geen normale tekst. ''

Als afleidingsmanoeuvre zou Holleeder Van Houts begrafenis hebben betaald. Endstra: ''Tweeënhalve ton voor die paarden en die flauwekul. Hij zegt: ' Dat staat goed voor naar buiten. ''

Holleeder zou via zijn zus de ' hoerenpanden' van Van Hout in Alkmaar hebben ingepikt, ter waarde van twintig miljoen euro.

Aan de liquidatie was een ruzie tussen Holleeder en Van Hout vooraf gegaan. Van Hout wilde de vader van Holleeders vriendin Maike Dijkhuis ontvoeren - Chris Dijkhuis, mede-eigenaar van de Rembrandttoren.

Dat plan zag Holleeder, mild uitgedrukt, niet zitten. Ook niet omdat hij volgens Endstra van plan was met Maike te trouwen zodra zij als de enige erfgename was aangemerkt. Zo zou Holleeder in één klap een flink, wit, vermogen toevallen.

Holleeder zou Van Hout door een scherpschutter hebben laten liquideren, uit dezelfde groep die eerder de Joegoslavische premier Zoran Djinjic had doodgeschoten.

Endstra wond zich ook op over Holleeders aankondiging dat hij de kinderen van Van Hout ook nog wilde laten ombrengen, om te voorkomen dat ze later hun vader zouden wreken. Die reflex had Holleeder wel vaker, bij andere slachtoffers.

Over de liquidatie van George Plieger maakte Endstra zich ook erg boos. Plieger had een relatie met Holleeders ex. ''Ze schieten gewoon Plieger dood, die altijd in hún groepje zat. ''

Endstra heeft, zei hij zelf, wel gepoogd moorden te voorkomen. Zoals de poging in 2002 om John Mieremet dood te schieten. Ook dat plan had Holleeder hem van tevoren ingefluisterd, op de dag zelf. Holleeder wilde de bezittingen inpikken die Mieremet met zijn compagnon Sam Klepper had vergaard - wat in oktober 2004 al de reden was geweest om Klepper ' om te leggen'.

Endstra probeerde Mieremet te waarschuwen, maar kreeg hem niet te pakken. Daarop ging hij naar Mieremets gokhal, waar diens zoon werkt. Die zoon moest zijn vader zeggen dat hij gevaar liep, zei Endstra. Te laat: op de Keizersgracht was Mieremet al neergeschoten - al overleefde hij die aanslag wonderwel. Zijn goede bedoelingen keerden zich vervolgens tegen Endstra, want door dat waarschuwen was Mieremet ervan overtuigd dat juist Endstra achter de moordpoging zat.

Endstra reed naar Mieremets villa in het Vlaamse Neerpelt om hem persoonlijk uitleg te geven. Hij werd weinig gastvrij onthaald. Net nadat Endstra het erf was opgereden, zwaaide het dakraam open. Mieremet richtte een dubbelloops jachtgeweer op de bezoeker en zei Endstra te zullen doodschieten. Mieremets vrouw zou hem hebben aangemoedigd: ' Schiet die verrader dood!'

Uiteindelijk heeft Endstra de ware toedracht alsnog kunnen uitleggen.

Tegenover de rechercheurs voorspelde Endstra dat de groep Holleeder zeker met Mieremet zou afrekenen. Daar was Mieremet volgens Endstra ook zelf van overtuigd: hij verliet nauwelijks nog zijn tot burcht omgebouwde woning. Holleeder vertelde Endstra smakelijk dat Mieremet zo bang was dat hij zelfs in dat huis alleen naar het toilet ging als hij een kogelvrij vest aanhad en gewapend was.

Mieremet waande zich, drie jaar na de eerste aanslag, veilig in Thailand. Maar daar werd hij vorig jaar november alsnog vermoord.

De volgende die op de lijst staat te worden doodgeschoten is, nog steeds volgens Endstra, de nu nog gedetineerde topcrimineel Mink Kok. Holleeder zal hem laten doodschieten zodra hij een voet buiten de gevangenis zet.

''Die denkt, als-ie buiten komt: gabbertje gab, weer allemaal vrienden. Maar dat is niet zo. Die Holleeder heeft dus de twee of drie jaar dat die man weg is, aan de poten van zijn stoel gezaagd. '' (BART MIDDELBURG en PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden