Update

Van Haersma Buma wil CDA leiden

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma wil het CDA gaan leiden en lijsttrekker worden bij de Tweede Kamerverkiezingen in september. Hij maakte dat vanmiddag tijdens een persconferentie bekend.

Van Haersma Buma Beeld anp
Van Haersma BumaBeeld anp

De 46-jarige Van Haersma Buma is voorzitter van de fractie sinds het aantreden van het kabinet Rutte oktober 2010. Hij is Kamerlid sinds mei 2002.

'Ik doe uit volle overtuiging mee. Ik heb de afgelopen weken meer dan ooit verantwoordelijkheid gevoeld. Voor het CDA, voor het land. Dat is een verantwoordelijkheid die ik niet uit de weg ga. Maar ik voel nog een verantwoordelijkheid: één voor mijn gezin. Mijn vrouw en kinderen. Ik vraag een offer van hen, maar ze weten dat ik dit uit overtuiging doe. Ze steunen me voluit. Ik heb besloten dat ik zal er staan. Ik zal er staan voor het CDA, voor een vernieuwd CDA. Met de blik op de toekomst en oog voor elkaar', aldus Van Haersma Buma.

Buma gaf toe dat hij de 'buik vol' heeft van de samenwerking met de PVV en er niet op zit te wachten dat nog eens te doen. 'Ik wil kijken naar partijen die willen hervormen en bezuinigen waar nodig is en vernieuwen.' Zijn voorkeur voor alles is 'een gewone meerderheidscoalitie'.

Allesbepalend voor zijn gevoel over de PVV van Geert Wilders is het slot van 7 weken onderhandelen in het Catshuis. 'Uiteindelijk allesbepalend was de persoonlijke ervaring in het Catshuis. We hebben 1,5 jaar lang goede afspraken kunnen maken, omdat partijen hun woord hielden. Maar misschien wel daarom viel het me zo rauw op het dak dat we na 7 weken met lege handen buiten stonden.'

Het CDA gaat voor het eerst onder leden een lijsttrekkersverkiezing houden. Het partijbestuur besloot daar afgelopen woensdag toe. Op 7 mei maakt een selectiecommissie de kandidaten voor de verkiezing bekend. Behalve Van Haersma Buma werden de afgelopen dagen ook minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies en minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt genoemd als mogelijke kandidaten.

Onder CDA-kiezers lijkt Van Haersma Buma de meest geschikte kandidaat. Uit een peiling van Maurice de Hond deze week bleek dat 65 procent van de mensen die in 2010 op het CDA hadden gestemd, de huidige fractieleider de beste kandidaat vonden. Bleker kwam uit op 14 procent en Van Bijsterveldt op 4 procent.

Het CDA zit zonder echte politieke leider sinds oud-premier Jan Peter Balkenende er de brui aan gaf na de enorme verkiezingsnederlaag die het CDA leed tijdens de laatste verkiezingen in juni 2010. De fractie van de christendemocraten halveerde toen van 41 naar 21 zetels.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden