'Van Haersma Buma kan CDA net zo groot maken als Balkenende'

Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma van het CDA kan die partij net zo groot maken als in haar hoogtijdagen onder Jan Peter Balkenende en Ruud Lubbers. Dat is althans de verwachting van oud-CDA-minister Ben Bot.

Ben Bot in zijn tijd als minister van Buitenlandse Zaken, in 2006. Beeld ANP
Ben Bot in zijn tijd als minister van Buitenlandse Zaken, in 2006.Beeld ANP

In een interview met nu.nl zegt Bot zich nog te kunnen herinneren dat de eerste reacties op Balkenende en diens voorkomen nogal sceptisch waren, maar dat de partij onder zijn leiding wel groeide - tot de val van zijn laatste kabinet natuurlijk.

Bot gelooft dat het CDA er weer bovenop kan komen, ondanks de slechte peilingen. 'Van Haersma Buma heeft veel elementen die kunnen zorgen voor een overwinning', zegt Bot. 'Het is een zeer aanspreekbare man met een grote ervaring. Ik verwacht dat hij op termijn hetzelfde effect kan hebben als Balkenende en Lubbers.'

Bot zegt verder dat het CDA wat hem betreft niet bij voorbaat moet willen regeren, en zeker niet met de PVV. Nog een keer met die partij in zee gaan zou het CDA niet overleven, verwacht Bot. Bot zegt verder de SP als coalitiepartij voor het CDA niet uit te sluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden