'Van Haersma Buma geschikte kandidaat voor leiderschap CDA'

Nu Camiel Eurlings en Jan Kees de Jager hebben laten weten niet beschikbaar te zijn voor het politiek leiderschap van het CDA, is de huidige fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma de geschikte kandidaat. Dat zegt oud-campagnestrateeg en oud-staatssecretaris van Defensie, Jack de Vries, vanavond in KRO Brandpunt.

ANP/Redactie
Sybrand van Haersma Buma. © ANP Beeld
Sybrand van Haersma Buma. © ANP

De voormalig bewindsman prijst Van Haersma Buma als 'een volstrekt herkenbare christendemocraat'. Hij straalt volgens De Vries uit wat het CDA nodig heeft: 'betrouwbaarheid, degelijkheid en visie op lange termijn'. Over zijn vermeende saaiheid is De Vries kort: 'Ja, maar saai hoeft geen nadeel te zijn. Men vond Jan Peter Balkenende ook altijd saai.'

Sinds het vertrek van Jan Peter Balkenende heeft het CDA geen partijleider. Momenteel wordt de partij geleid door een driemanschap van vicepremier Maxime Verhagen, fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en partijvoorzitter Ruth Peetoom.

Verhagen bracht onlangs naar buiten dat hij geen CDA-leider wil worden en niet beschikbaar is als lijsttrekker bij volgende Tweede Kamerverkiezingen.

De Vries is lid van het Strategisch Beraad van de partij. Dat is is in het leven geroepen om een nieuwe koers uit te zetten. Tijdens een congres op 21 januari komt de denktank met voorstellen.

Ook De Vries zelf werd regelmatig genoemd als de nieuwe leider van de partij, maar laatst ontkende hij weer dat hij daarvoor in de race zou zijn.

Als het aan de CDA-achterban ligt, wordt Van Haersma Buma juist niet de politiek leider. Uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van KRO Brandpunt blijkt dat slechts 9 procent van de CDA'ers een stem zal uitbrengen op de fractieleider. Liever ziet de achterban Jan Kees de Jager (31 procent) of Camiel Eurlings (24 procent) als politiek leider.

Oud-voorzitter van het CDA, Marnix van Rij, bepleit in dezelfde tv-uitzending het einde van de gedoogconstructie met de PVV. Volgens hem heeft die partij op zoveel punten een ander standpunt dan CDA en VVD dat het gedoogakkoord niet meer werkt. Hij ziet liever een minderheidskabinet met nieuwe gedoogpartners.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden