Van Gogh Museum wil Daubigny in ere herstellen

Het Van Gogh Museum wil de Franse kunstenaar Charles François Daubigny in ere herstellen. Hij moet volgens de hoofdstedelijke kunsttempel weer de aandacht krijgen die hij verdient als wegbereider voor de impressionisten.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De "baanbrekende kunstenaar en inspirator" is volgens de organisatoren gewoon veel te onbekend bij een groot publiek. Daarom presenteren ze vanaf vrijdag de expositie 'Daubigny, Monet, Van Gogh: Impressies van het landschap'.

De tentoongestelde werken komen uit meer dan 35 internationale musea en privécollecties. Charles François Daubigny (1817-1878) maakte volgens het museum de weg vrij voor de impressionisten door het schilderen van landschappen in de openlucht en zijn schetsmatige schildertechniek.

"Zijn atelierwoning in Auvers-sur-Oise werd een pelgrimsoord voor veel kunstenaars, onder wie Vincent van Gogh," aldus een woordvoerder. De Nederlander zou later nog schilderijen maken in de tuin van het huis. Jonge schilders die later impressionisten zouden worden genoemd, deden hun voordeel met het kijken naar het werk van Daubigny.

Vluchtige indrukken
Maar vanaf 1870 werkte het ook een beetje andersom. "Net als deze kunstenaars ging Daubigny experimenteren met heldere kleuren en richtte hij zich steeds meer op het weergeven van vluchtige indrukken en de stemming die de natuur opriep.''

Door zijn positie en contacten in de Parijse kunstwereld hielp Daubigny jonge kunstenaars hun loopbaan zoveel mogelijk succesvol te laten verlopen.

Van 21 oktober tot en met 29 januari is de expostie Daubigny, Monet, Van Gogh: Impressies van het landschap. Meer informatie vind je op de website van het Van Gogh Museum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden