Van Gogh Museum toont onderbelichte periode Gauguin

De kleurrijke werken die Gauguin en Laval maakten op het eiland Martinique zijn vanaf 5 oktober voor het eerst samen te zien in het Van Gogh Museum.

ANP
Schilderijen tijdens een perspreview van de tentoonstelling Gauguin & Laval op Martinique in het Van Gogh Museum. Beeld anp
Schilderijen tijdens een perspreview van de tentoonstelling Gauguin & Laval op Martinique in het Van Gogh Museum.Beeld anp

Het is een onderbelichte periode in de carrière van de Franse kunstenaar Paul Gauguin: zijn verblijf op Martinique in 1887 samen met zijn minder bekende vriend Charles Laval. Het Van Gogh Museum laat zien dat deze reis van grote invloed is geweest op hun latere werk.

Het is voor het eerst dat een groot deel van de werken die ze hier maakten zijn samengebracht in een expositie, die vrijdag opent voor publiek. Veel schetsen op de tentoonstelling zijn afkomstig uit particuliere collecties en waren nooit eerder te zien, vertelt conservator Maite van Dijk.

Panama
Van Dijk reisde samen met haar collega af naar het Caribische eiland, waar ze onderzoek deden naar de herkomst van de werken. Zo ontdekten ze dat een doek van Laval (1861-1894), waarvan werd gedacht dat hij het had gemaakt toen hij weer terug was in Frankrijk, wel degelijk op Martinique moet zijn gemaakt.

Tijdens de expositie hopen ze nog meer te weten te komen, bijvoorbeeld over de volgorde waarin de schilderijen, tekeningen en schetsen werden gemaakt. "Nu alles voor het eerst bij elkaar hangt, zien we ook onderlinge verbanden," zegt Van Dijk. De twee kunstenaars wilden eigenlijk naar Panama.

Op zoek naar nieuwe inspiratie
"Samen wilden ze op zoek naar nieuwe inspiratie. Zo schreef Gauguin aan zijn vrouw Mette dat hij naar Panama wilde om te leven tussen de 'wilden'," aldus de conservator. Het leven in Panama viel echter vies tegen. Door de aanleg van het Panamakanaal, was het er een smeerboel en heersten er veel ziektes.

Daarop besloten de kunstenaars naar Martinique te gaan, waar ze eerder een tussenstop maakten en waar het wel zo idyllisch was als ze hoopten. Gauguin (1848-1903) verbleef vier maanden op het eiland en moest terug omdat hij ziek was.

De duurste aankoop ooit
Na terugkomst ontmoette hij Vincent en Theo van Gogh, die onder de indruk waren van zijn vernieuwende werk. "Ze kochten gelijk het belangrijkste werk uit de Martinique-reeks'', zegt Van Dijk. "Voor 400 franc, de duurste aankoop ooit.'' Dit werk, De mangobomen, bevindt zich nu in de collectie van het museum.

Theo van Gogh kocht later nog een tekening van Gauguin en een schilderij en werd zijn vaste kunsthandelaar. De tentoonstelling duurt tot en met 13 januari. In totaal zijn 81 kunstwerken te zien, waaronder 65 bruiklenen uit twaalf landen.

Schilderijen tijdens een perspreview van de tentoonstelling Gauguin & Laval op Martinique in het Van Gogh Museum. Beeld anp
Schilderijen tijdens een perspreview van de tentoonstelling Gauguin & Laval op Martinique in het Van Gogh Museum.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden