Van Gogh Museum stopt met samenwerking Shell

Het Van Gogh Museum werkt niet langer meer samen met Shell. Activisten van Fossil Free Culture zien het besluit na hun herhaaldelijke protesten als een overwinning. Het museum spreekt zelf over een 'natuurlijke beëindiging'.

Jorien van der Keijl
De activisten hingen tijdens een van de protesten banners op Beeld Joris van Gennip
De activisten hingen tijdens een van de protesten banners opBeeld Joris van Gennip

Sinds 2000 doet het museum samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzoek naar de conditie van de Van Gogh-schilderijen. Shell stelde in het labaratorium in Noord de geavanceerde apparatuur beschikbaar die gedetailleerde informatie kon geven over de gebruikte verf.

Achttien jaar geleden was deze samenwerking de enige manier om dit onderzoek te verrichten, meent woordvoerder Alain van der Horst van het Van Gogh Museum.

Imago
Het samenwerkingsverband stuit bij de activisten van Fossil Free Culture tegen de borst. "Shell spant culturele instellingen voor hun karretje om het imago op te poetsen. Een culturele instelling zou zich hier om welke reden dan ook nooit voor moeten laten lenen," zegt een woordvoerder van de actiegroep, die anoniem wil blijven.

In juni presenteerde de groep tijdens een protest in het museum een manifest waarin het alle culturele instellingen oproept te stoppen met de fossiele industrie samen te werken.

"Ook al zal het museum het niet toegeven, ons werk heeft zeker bijgedragen aan deze beëindiging, die krap drie maanden na ons laatste protest volgt," zegt Fossil Free Culture.

Missie
Van der Horst snapt de blijdschap bij de activisten, maar stelt dat het besluit niet aan de protesten heeft gelegen. "Ik snap best dat ze dit vieren, iedereen heeft recht op zijn mening. Maar dit onderzoek is op een natuurlijke wijze op zijn einde gekomen."

Natuurlijk heeft het museum over de gevolgen van een samenwerking met de oliemaatschappij nagedacht, zegt Van der Horst beslist. "Maar we hebben een missie: het museum wil de schilderijen zo goed mogelijk behouden. Materiaal-technische kennis van pigmenten, veroudering en verkleuring staat daarbij op de eerste plaats."

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden