Update

Van Gogh Museum koopt schilderij Bonnard

Montmartre in de Regen van Pierre Bonnard (1867-1947).

AMSTERDAM - Het Van Gogh Museum heeft een schilderij van Pierre Bonnard (1867-1947) gekocht. Montmartre in de regen is het eerste Nabisschilderij van de Franse schilder in Nederlands openbaar kunstbezit.

Volgens Leo Jansen, conservator schilderijen van het Van Gogh Museum, vormt het werk een waardevolle aanvulling op de verzameling van het museum. ''We willen de schilderijen van Van Gogh een context geven in de kunstgeschiedenis. Daarom kopen we voorlopers en tijdgenoten aan, maar ook werken die na de dood van Vincent zijn ontstaan. Van de Nabis hebben we al een uitgebreide verzameling prenten.''
Samen met Denis, Sérusier en Vuillard richtte Bonnard de kunstenaarsgroep Les Nabis (de profeten) op. Montmartre in de regen is geschilderd in 1897, toen de groep uit elkaar viel.

Pierre Bonnard schilderde het uitzicht op Parijs vanuit zijn zolderatelier in Montmartre. Links beeldde hij een hoge achtergevel en blinde zijgevel af, terwijl de rechterkant levendiger is. Daar kijken we op de rue Tholozé op een regenachtige avond, waar donkere passanten met paraplu's langs felverlichte winkeletalages lopen.

Juist die combinatie van verschillende perspectieven maakt het werk volgens Jansen bijzonder. ''We hebben twee litho's van Bonnard in de collectie waarin hij hetzelfde uitzicht heeft weergegeven. Misschien heeft hij die litho's later verwerkt tot dit schilderij.''
De avondlijke scène met kleurvlakken, ongebruikelijke afsnijdingen en donkere silhouetten die zich spiegelen in het natte plaveisel, verraden de invloed van de Japanse prentkunst. Bonnard had als de bijnaam 'le Nabi japonard' op.

Montmartre in de regen is afkomstig uit een particuliere collectie in de VS en werd via de Londense kunsthandelaar Christopher Drake aangekocht. Het Van Gogh wil niet zeggen hoeveel voor het schilderij betaald is, wel dat de helft van de BankGiro Loterij komt. Ook de Vereniging Rembrandt en het VSBfonds steunden de aankoop. (KEES KEIJER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden