Van Gogh-activisten: 'Arrestatie is schending vrijheid van meningsuiting'

De advocaat van de milieugroep Fossil Free Culture NL noemt de arrestatie van de negen activisten die vrijdagavond actievoerden in het Van Gogh Museum een schending van de vrijheid van meningsuiting.

Nouschka van der Meijden
De arrestanten zitten sinds vrijdagavond vast. Beeld ANP
De arrestanten zitten sinds vrijdagavond vast.Beeld ANP

Ook zou volgens hem een toeschouwer van de actie onterecht een nacht in de cel hebben doorgebracht.

De actie was een protest tegen het feit dat het museum zich laat sponsoren door oliemaatschappij Shell en hield in dat een aantal vrouwen uit sint-jakobsschelpen, het symbool van Shell, een zwart goedje dronken dat op olie leek. Toen ze zichzelf daarmee besmeurden kwam het op de grond terecht. Volgens het museum was daarom sprake van vernieling.

Vier actievoerders moeten ook de nacht van zaterdag op zondag vast blijven zitten. Volgens de politie weigeren ze een naam op te geven en daardoor is hun identiteit nog niet vastgesteld. De andere opgepakte actievoerders zijn heengezonden, maar blijven wel verdachte.

Vrije mening
Volgens advocaat W.H. Jebbink zijn er echter 'volstrekt geen vernielingen aangericht'. Dat schrijft hij in een persbericht die de actiegroep op Twitter heeft geplaatst. 'Er werd een korte performance gehouden op de trappen van het museum,' zegt Jebbink in het persbericht. 'Het van Gogh Museum en het openbaar ministerie wisten dus dat mijn cliënten slechts hun vrije mening uitten.'

De advocaat ziet de arrestatie, de arrestanten worden sinds vrijdagavond vastgehouden, als een schending van het Europees verdrag voor de rechten van de mens. 'In vergelijkbare zaken oordeelde het Europees mensenrechtenhof detentie van enkele uren al 'draconinsch',' schrijft Jebbink.

Toeschouwer gearresteerd
Volgens de advocaat zijn op de bewuste avond niet alleen deelnemers aan de actie gearresteerd, maar ook een toeschouwer. "Dit gaat om een vrouw die de actievoerders wel kende, maar alleen uit nieuwsgierigheid kwam kijken," zegt Jebbink.

Volgens hem kon zij zich niet snel genoeg identificeren. "Dat daar een nacht in een politiecel overheen moet voordat dit wordt ontdekt vind ik twijfelachtig." De vrouw is zaterdagochtend, nadat te zijn gehoord, weer vrijgelaten.

Het Openbaar Ministerie Amsterdam bevestigd dat er negen mensen zijn aangehouden, maar kan op dit moment niet ingaan op individuele gevallen. "Een deel van de mensen wordt momenteel nog gehoord. Ook kijkt justitie naar de beschikbare beelden van de actie," zegt een woordvoerder van het OM. Of de arrestanten ook daadwerkelijk worden vervolgd is nog niet duidelijk.

Openlijke geweldpleging
De aanklacht tegen de activisten is openbare geweldpleging van goederen. Iets wat Jebbink absurd noemt. "Het feit dat er volstrekt afwasbare vloeistof op de grond terecht kwam wordt hier aangemerkt als openlijke geweldpleging. Ik vind dat buiten proportie."

Fossil Free Culture NL startte eerder op zaterdag ook al een twitteractie om leden van de groep vrij te krijgen. De milieugroep roept iedereen op het museum te bellen en de vrijlating van de activisten te eisen.

Eerdere acties
Jebbink haalt in zijn brief ook een vergelijkbaar protest van een jaar geleden aan in zijn brief. In september 2016 beelden activisten van Fossil Free Culture psychische ziektes uit die volgens hen veroorzaakt zijn door olievergiftiging. Toen deed het museum ook geen aangifte, beargumenteerd Jebbink.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden