update

Van Gelder: 'Ik was me van geen kwaad bewust'

Turner Yuri van Gelder ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan alcoholmisbruik en als daar wel sprake van zou zijn, dan rechtvaardigt dat in zijn ogen niet de sanctie van uitsluiting van de Spelen.

ANP / redactie
Yuri van Gelder in de rechtbank van Arnhem. Beeld anp
Yuri van Gelder in de rechtbank van Arnhem.Beeld anp

In een kort geding tegen NOC*NSF eiste Van Gelder vrijdag deelname aan de olympische finale ringen, komende maandag in Rio de Janeiro, nadat hij afgelopen maandag naar huis werd gestuurd. Hij zou onder meer gedronken hebben, te laat thuis zijn gekomen en een training hebben gemist.

Volgens de advocaat van de turner, Cor Hellingman, staat in de overeenkomst die Van Gelder met NOC*NSF heeft niets over te laat thuiskomen of alcohol drinken.

Er staat volgens hem zelfs niets specifiek over normen en waarden. Wel staat er iets in over het inspannen voor een maximale prestatie. "Dat heeft Van Gelder gedaan," benadrukt Hellingman.

Nachtclub
Hellingman vertelde tijdens het kort geding dat Yuri van Gelder geen nachtclub in Rio is binnengegaan. Wel heeft hij volgens de advocaat bij een club diep in de nacht zijn vriendin en mede-turner Jeffrey Wammes opgehaald. Hij stond ze buiten, bij de kassa's op te wachten.

Eerder tijdens de gewraakte zaterdagavond heeft Van Gelder wel enkele biertjes gedronken, in het Holland Heineken Huis. Verscheidene mensen waren daar volgens zijn advocaat getuige van. Ook waren mensen, onder wie zijn trainer, ervan op de hoogte dat de turner niet voor half twaalf 's avonds thuis zou zijn.

Van Gelder hoorde in de nacht van 8 op 9 augustus dat hij was gediskwalificeerd en is toen onmiddellijk op het vliegtuig naar Nederland gezet. Hij heeft geen tijd gehad om zich te beraden, juridisch advies in te winnen of beroep in te stellen, aldus Hellingman. "Hij is gewoon het land uitgebonjourd."

Schijt
Volgens advocaat Knijff van het NOC*NSF heeft Van Gelder een aantal gesponsorde Desperados gedronken. De volgende dag had hij een warrig verhaal over een stapavond. Toen hem door zijn huisgenoten werd gevraagd of dat wel verstandig was, zei hij 'ik heb er schijt aan.'

Volgens Knijff was de beslissing om Van Gelder weg te sturen 'proportioneel'. "Het gedrag van Van Gelder en de invloed die zijn gedrag op de andere teamleden had, rechtvaardigen de beslissing."

Geen alcohol drinken was een duidelijke afspraak. Bovendien was Van Gelder binnen 48 uur twee keer spoorloos. Volgens het NOC*NSF mogen sporters het Olympisch dorp verlaten, maar moeten sporters dat melden en altijd bereikbaar zijn in verband met veiligheid en hygiëne.

Yuri van Gelder en zijn advocaat Cor Hellingman in de zittingszaal van de rechtbank. Beeld anp
Yuri van Gelder en zijn advocaat Cor Hellingman in de zittingszaal van de rechtbank.Beeld anp

Na de bewuste nacht drongen coach Bram van Bokhoven en de leiding van het turnteam aan om Van Gelder uit het team te zetten vanwege de negatieve invloed op het team en de vertrouwensbreuk die was ontstaan tussen Van Gelder en het begeleidingsteam.

'Van geen kwaad bewust'
Van Gelder zelf zegt zich 'van geen kwaad bewust' geweest te zijn. "Iedereen wist waar ik was". Hij heeft een paar biertjes gedronken in het Holland Heineken Huis en zag het daarna als zijn plicht zijn gasten naar huis te brengen, omdat hij de taal spreekt.

De berichten van na 23.30 uur heeft hij die nacht niet gezien 'omdat mijn telefoon ontploft was na alle felicitaties'. Daarom miste hij de ochtendtraining. Bovendien traint hij nooit de dag na een wedstrijd, zo vertelde hij tijdens het kort geding.

Vonnis
De uitspraak wordt vrijdag rond 15.30 uur verwacht. Dat zal een simpel vonnis zijn: ja of nee. De motivering komt dan later beschikbaar.

Of de uitspraak nog van invloed is op de daadwerkelijke deelname van Van Gelder aanstaande maandag, is de vraag. De internationale turnfederatie FIG liet al weten dat het 'op basis van onze regels uitgesloten is dat hij nog terug kan keren'. Er is ook al een vervanger aangewezen, namelijk de Fransman Danny Pinheiro Rodrigues.

Van Gelder dient dan ook nog het internationaal sporttribunaal CAS te overtuigen. Dit sportarbitrage-instituut houdt speciaal voor de Spelen kantoor in Rio, dus zou snel kunnen handelen.

Lees ook Mick Boskamp: 'Beste Yuri, eens verslaafd betekent altijd verslaafd'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden