Update

Van Gelder en Sedoc blij met uitspraak CAS

Het internationaal sporttribunaal CAS is 'dopingzondaars' te hulp geschoten. De instantie maakte vandaag gehakt van de omstreden IOC-regel sporters van de eerstvolgende Olympische Spelen te weren na een dopingstraf van een half jaar of langer. De uitspraak heeft grote gevolgen voor de sportwereld met het oog op de Olympische Spelen, volgend jaar in Londen.

Yuri van Gelder. Beeld ANP
Yuri van Gelder.Beeld ANP

Van Gelder
De internationale atletiekfederatie IAAF verwacht bijvoorbeeld dat de uitspraak consequenties heeft voor ongeveer 50 atleten; in Nederland is er nieuw olympisch perspectief voor turner Yuri van Gelder en hordeloper Gregory Sedoc. Die maakten door hun (eerdere) straf geen kans op Londen 2012, maar komen nu weer in beeld voor Londen.
'De deur staat weer open', verklaarde Van Gelder in Tokio, waar hij komend weekeinde aan de WK begint. De ringenspecialist keerde in 2010 terug in de turnhal na een schorsing van 1 jaar wegens cocaïnegebruik.

Sedoc
Sedoc ziet de uitspraak als gerechtigheid. Hij staat 1 jaar buitenspel omdat hij drie administratieve fouten maakte in zijn 'whereabouts'. Op 22 juni 2012 loopt zijn schorsing af. Hij heeft al een nominatie op zak. 'Ik ben blij, maar draag de straf mee tot aan het graf. Dit verzacht het leed wel.'

Artikel 45
Het Amerikaans olympisch comité USOC en het Internationaal Olympisch Comité IOC hadden het sporttribunaal om een uitspraak verzocht over artikel 45, dat vlak voor de Spelen van Peking in 2008 inging.

Merritt
Aanleiding was de eis van atleet LaShawn Merritt, die na het uitzitten van een dopingstraf van 21 maanden in Daegu weer aan de WK atletiek meedeed en volgend jaar in Londen zijn olympische titel op de 400 meter wil verdedigen.

CAS
Het CAS bepaalde dat uitsluiting van de eerstvolgende Spelen na een dopingschorsing als een tweede straf gezien kan worden. Voor de instantie was het belangrijk dat de omstreden regel niet in de WADA-code, die het antidopingbeleid regelt, is opgenomen.

Olympische beweging
Het IOC zal de uitspraak respecteren, maar toonde zich teleurgesteld. 'De regel was bedoeld om de normen en waarden van de olympische beweging te beschermen. Op het moment dat de WADA-code wordt herzien, zal er zeker gekeken worden naar het verzwaren van de straffen', aldus het IOC.

WADA
Het wereldantidopingbureau WADA kon zich vinden in de uitspraak, net als de Dopingautoriteit in Nederland. 'Ik ben het eens met het CAS dat een dergelijke regel wel in de code van het wereldantidopingbureau WADA moet zijn opgenomen. Dit is dus begrijpelijk', stelde directeur Herman Ram.

ANP Beeld
ANP
Gregory Sedoc. Beeld ANP
Gregory Sedoc.Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden