Update

'Van Gelder biechtte cokegebruik op'

ANP Beeld
ANP

LEEUWARDEN - Yuri van Gelder heeft zijn teamgenoten van het nationaal turnteam zelf verteld dat hij in de aanloop naar de WK turnen in Rotterdam cocaïne had gebruikt, eenmalig.

Dat zegt Arjen Butter, één van de turners die Nederland vorige maand in Rotterdam op de wereldkampioenschappen vertegenwoordigde. Butter: "Yuri heeft ons op die bewuste dinsdag voor de WK verteld dat hij de avond ervoor in de fout was gegaan."

Van Gelder werd na zijn ontboezeming door de turnbond uit de selectie gezet, maar de net van een jaar schorsing teruggekeerde ringenspecialist ontkende twee dagen later in een lijvige persverklaring stellig dat hij opnieuw cocaïne had gebruikt.

Reconstruerend was het volgens de 21-jarige Butter een vreemde dag, die dinsdag 12 oktober. Alle leden van het mannenteam meldden zich om half twaalf in het hotel in Ridderkerk. "Daarna zijn we naar Ahoy gegaan voor de middagtraining," vertelt Butter. "We hadden wel in de gaten dat Yuri en Bram van Bokhoven, de trainer, er niet waren. Maar de fysiotherapeut was er ook niet en iedereen dacht dat Yuri behandeld werd."

Toen de medewerker van de gymnastiekunie, Roel Bron, het team verzocht naar een aparte ruimte in Ahoy te gaan, begon het te dagen. "Het speculeren begon ook direct. We kenden het verleden van Yuri. Maar directeur Hans Gootjes vertelde ons in die kamer precies wat hij later ook op de persconferentie vertelde, dat Yuri om 'persoonlijk medische redenen' uit het team was gehaald."

Pas in het hotel, toen met zijn allen het diner werd genuttigd, werd nadere uitleg gegeven. Butter: "Hans vroeg of Yuri het woord wilde nemen. Dat deed hij en hij vertelde dat hij de avond ervoor eenmalig in de fout was gegaan. Toen vroeg Epke Zonderland: 'Waarom juist nu?' Yuri antwoordde in de trant van 'ik was alleen en wist niet wat te doen.' Maar hij bleef onduidelijk en is toen vertrokken."

Toch was Butter niet overtuigd. "Ik geloofde het verhaal niet. Dat werd ook nog eens bevestigd toen de dag erop bekend werd dat de urinetest negatief was. Ik kan me voorstellen dat hij het maar gezegd heeft omdat hij er gewoon uit wilde, de druk van de WK niet aankon. En hij ontkende het daarna zelf ook weer."

Butter gelooft nog altijd niet dat Van Gelder die bewuste avond cocaïne heeft gebruikt, ook al heeft de ringenspecialist dat zelf tegenover de ploeg toegegeven. Butter: "Ik kan me voorstellen dat hij het heeft gezegd omdat hij de WK niet aankon."

Van Gelders advocaat en woordvoerder Cor Hellingman bestempelt het verhaal over de bekentenis van zijn cliënt als ver gezocht. "U weet wat Yuri zelf gezegd heeft in zijn verklaring. Ik ga ervan uit dat hij niet gebruikt heeft. Ook de feiten wijzen daarop. Als je niet positief bevonden bent, ben je onschuldig."

De Amsterdamse advocaat ziet wel een overeenkomst tussen de conclusie van Butter en de persverklaring van Van Gelder waarin deze turner aangaf mentaal niet klaar te zijn voor het WK. (EDWIN FISCHER)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden