PlusAnalyse

Van Gaal durft de vinger op de zere plek te leggen

Zijn mening wordt niet altijd gewaardeerd, soms ook niet begrepen. Komt ook vaak door de toon, die is zelden die van een allemansvriend. Autoritair heet hij te zijn. Arrogant. Dogmatisch. Vol van zichzelf. Het zal allemaal best, maar Louis van Gaal – trainer in ruste – durft nog altijd de vinger op de zere plek te leggen.

Beeld ANP

In het AD en in deze krant maakte hij zaterdag gehakt van de clubs die op dit moment eisen dat de huidige voetbalcompetitie per direct wordt beëindigd. “Wie willen niet uitspelen?,” stelt Van Gaal een vraag die hij vervolgens zelf beantwoordt: “Ga maar kijken: clubs die nu in de stand op een Europese plek staan, Feyenoord uitgezonderd, en clubs in de degradatiezone. De coronacrisis misbruiken voor eigen gewin, en het dan brengen als statement voor de volksgezondheid; ik ben een jongen die daar niet tegen kan.”

Vooral met die laatste zin gaan bij velen de haren alweer overeind staan. Maar wie de hele passage van Van Gaal leest, en rustig overdenkt, kan maar tot één conclusie komen: er valt geen speld tussen te krijgen.

Voornaamste kompas

Er is volgens Van Gaal in Nederland maar één instantie die bepaalt of en zo ja wanneer het weer verantwoord is om het profvoetbal te hervatten: het RIVM. De wetenschappers die voor de regering én de KNVB het voornaamste kompas vormen. Zij hebben het voetbal vooralsnog de volgende maatregelen opgelegd: tot 28 april zijn alle stadions en trainingsaccommodaties verboden terrein. Tot 1 juni mag er door profclubs niet worden gevoetbald, óók niet zonder publiek.

Wat daarna gebeurt, is voor Louis van Gaal eveneens klip en klaar: als de overheid en de gezondheids­instanties op 1 juni – of wellicht nog later – de seinen weer op groen zetten en de bal in het betaald voetbal weer kan gaan rollen, dient éérst de huidige competitie te worden afgemaakt. Want wedstrijden en competities beslis je op het veld, niet achter de tafel. En een competitie van 34 wedstrijden kun je niet zomaar na 25 duels als afgedaan beschouwen.

Juiste volgorde

Zolang de Fifa, de Uefa, de nationale bonden, de clubs en belangenorganisaties van spelers zich buigen over een oplossing voor alle contractuele, juridische en organisatorische problemen die het op een (veel) later tijdstip uitspelen van de huidige competities met zich meebrengen, is het voor alle betrokkenen beter te zwijgen.

Blijkt die oplossing onmogelijk, of laat de gezondheidssituatie het ook niet toe om in juli en augustus te voetballen, dan zal elke nationale bond afzonderlijk moeten bepalen wat er met de huidige competitie gebeurt: wel of geen kampioen aanwijzen na 25 wedstrijden, wel of geen promotie/degradatie hanteren, en de tickets voor Europees voetbal verdelen. Maar al die stappen dienen in de juiste volgorde te worden gezet.

Ajax

Een kwestie van samen optrekken en het eigenbelang even aan de kant schuiven. Aldus Van Gaal, die veel kritiek kreeg op zijn vanonder de Portugese voorjaarszon gespuide commentaar, niet in de laatste plaats omdat hij zijn oude club Ajax (met zijn grote aanhang) expliciet een veeg uit de pan gaf. Want het was zijn voormalige pupil Marc Overmars, de technische baas van de koploper van de eredivisie, die het hardst schreeuwde om te stoppen met dit seizoen.

Schandalig, vond Van Gaal. “Het EK is verschoven, er is ruimte gemaakt op de kalender. Als de Uefa en de Fifa bereid zijn de regels aan te passen, en het mag van de deskundigen van het RIVM, nou: aan de slag dan. En volgend seizoen de competitie wat indikken, door meer doordeweekse duels. Kan prima in de belasting van spelers, want in deze weken rusten ze onbedoeld alvast uit.”

Het is misschien niet wat de goegemeente wil horen, maar het is de spijker op zijn kop.

Overleg

Dinsdag vindt een overleg plaats tussen de KNVB en de Nederlandse profclubs over de voortgang van de competitie in eredivisie en eerste divisie. Ook belangenvereniging VVCS van contractspelers praat mee. De voetbalfans hebben via een enquete hun stem laten horen. Er heerst grote verdeeldheid over het verdere verloop van het seizoen. Clubs als Ajax, AZ, PSV, ADO, Fortuna en PEC Zwolle adviseren de KNVB de competitie per direct te stoppen. Andere clubs bewaren hun standpunt tot tijdens of na het overleg. De KNVB houdt zich al sinds het begin van de coronacrisis aan de richtlijnen van de overheid en het RIVM en heeft zich onlangs geconformeerd aan de Uefa, dat de competities in Europa na 1 juni wil voltooien mits dat medisch verantwoord is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden