Update

Van fraude verdachte gemeenteambtenaar kocht speedboot en dure auto's

De ambtenaar van de Amsterdamse gemeente die wordt verdacht van een miljoenenfraude werkte als wagenparkbeheerder bij Stadsdeel West. Chany R. (41) zou zeker 2,5 miljoen euro hebben weggesluisd. Hij leidde een luxeleven.

Maarten van Dun
Een collectie sigaren die bij de man in beslag is genomen. Beeld Landelijk Parket
Een collectie sigaren die bij de man in beslag is genomen.Beeld Landelijk Parket

R. en zijn vriendin (42) worden op 7 september in hun flatwoning in Badhoevedorp aangehouden na een toevalstreffer van de politie: in juni ziet een agent dat R. een speedboot te koop aanbiedt op internet. De politieman vindt dat verdacht. Nader onderzoek wijst uit dat R. ook dure horloges en luxe auto's verhandelt.

Het Landelijk Parket begint een onderzoek naar de ambtenaar die bij Stadsdeel West verantwoordelijk is voor de inkoop van gemeente-auto's en vrachtwagens, en die samen met zijn vriendin een leven vol luxe leidt.

Dure auto's
R., die al lange tijd bij de gemeente werkt, wordt ervan verdacht zo'n 600.000 euro van de gemeente te hebben overgemaakt naar het bedrijf van zijn vriendin. Zij leverde daarvoor geen tegenprestatie, zo lijkt het. Via een andere handelsonderneming van de gemeente vloeide nog eens 1,9 miljoen euro naar de vriendin van R. Hoe lang de fraude heeft geduurd, is niet bekend. R. wordt verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en verduistering.

Buren van R. zeggen dat hij al jaren in dure auto's reed, die na verloop van tijd steeds duurder werden. Hij had een voorliefde voor Porsche Cayenne's, zo lijkt het: de ene keer reed hij in een witte, later in een zwarte. Af en toe kwam hij thuis in een gemeente-auto. In een garagebox om de hoek stalde hij een sportieve BMW, terwijl zijn vriendin in een Mini Cooper Cabrio reed. In de buurt verklaarde R. zijn omvangrijke wagenpark met de uitleg dat hij in tweedehands auto's handelde.

Geraffineerde constructie
Als de politie in september de woning van de twee binnenvalt en hen arresteert, wordt ook een omvangrijke administratie in beslag genomen. In een bedrijfspand in De Kwakel en in opslagboxen in Assendelft, Lijnden, Hoofddorp en Badhoevedorp worden dure horloges, sigaren, designerzonnebrillen en een speedboot in beslag genomen. Verder ging het geld volgens het OM op aan vakanties en gokken.

De gemeente spreekt van 'een geraffineerde constructie.' Hoe de fraude precies in elkaar stak is nog onderwerp van onderzoek, waar behalve het Landelijk Parket ook het Bureau Integriteit van de gemeente bij betrokken is. Burgemeester Eberhard van der Laan en wethouder Kock (Financiën) en wethouder Litjens (Personeel & Organisatie, Inkoop) geven leiding aan het onderzoek. R. en zijn vriendin zitten nog vast.

Een van de in beslag genomen autos. Beeld Landelijk Parket
Een van de in beslag genomen autos.Beeld Landelijk Parket

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden