Van Fashion Week tot Wintersalon: januari is modemaand in Amsterdam

Januari is traditiegetrouw de maand waarin de Amsterdam Fashion Week plaatsvindt. Maar behalve de catwalkshows op het Westergasterrein vinden er nog tal van andere evenementen plaats in de stad.

Een model in de make-up voor de show van Marga Weimans tijdens de Fashion Week in juli 2012. Beeld ANP
Een model in de make-up voor de show van Marga Weimans tijdens de Fashion Week in juli 2012.Beeld ANP

Feest in Air
Amsterdam Fashion Week start dit jaar met een publieksfeest. Op vrijdagavond 18 januari gaan de deuren van Club Air open voor het feest Celebrate. Er wordt vooruitgeblikt op de Fashion Week en er vinden optredens plaats waarbij design, styling en muziek centraal staan. De deuren openen op 22.00 uur en een kaartje kost in de voorverkoop 15 euro.

Modefabriek
Modefabriek is een beurs die elk halfjaar plaatsvindt in de RAI en komende zondag en maandag wordt gehouden. Honderden merken en labels presenteren er hun nieuwe collecties aan de detailhandel, de pers, stylisten en andere mensen uit het vak. De beurs is dan ook alleen toegankelijk voor geregistreerde bezoekers en niet voor het grote publiek.

Fashion Weekend
Op zaterdag 19 en zondag 20 januari worden meer dan 60 mode-evenementen georganiseerd in Amsterdam. Straten als de Beethovenstraat, de Cornelis Schuytstraat, de Van Baerlestraat en de P.C. Hooftstraat staan dan in het teken van mode. Amsterdam Fashion Week heeft moderoutes uitgezet door de stad, maar er zijn ook pop-up modeshows, tentoonstellingen en presentaties. Bovendien krijg je bij sommige partners van het Fashion Weekend korting op producten in hun winkels of een goodiebag. Hoogtepunt schijnt een bijzondere presentatie op de ijsbaan op het Museumplein te worden. Daar vindt 19 januari om 16.30 uur 'Models on Ice' plaats.

Downtown
Het 'sidewalk' programma van de Fashion Week, oftewel het publieksprogramma, vindt plaats van 19 tot en met 27 januari. Traditiegetrouw kunnen modeliefhebbers die geen toegang hebben tot de shows op het Westergasterrein zich negen dagen lang onderdompelen in modegerelateerde activiteiten die elders in de stad plaatsvinden. Het hierboven beschreven Fashion Weekend is daar ook onderdeel van. In winkels, galeries, hotels, clubs en openbare ruimten worden diverse evenementen georganiseerd. Bekijk hier het volledige programma.

Amsterdam Fashion Week
Op woensdag 23 januari begint dan het echte modegeweld. Op het terrein van de Westergasfabriek showen zowel beginnende ontwerpers, reeds gevestigde namen als commerciële merken hun nieuwste collecties. Enkele namen op het programma: Spijkers en Spijkers, Claes Iversen, Sjaak Hullekes, Edwin Oudshoorn, Tony Cohen en Marga Weimans.

Wintersalon
Bijna een maand lang - van 19 januari tot en met 17 februari - krijgen Nederlandse ontwerpers die vanuit een uitgesproken perspectief werken de kans om hun werk aan het publiek te laten zien. Wintersalon biedt ontwerpers op het gebied van mode, vormgeving en beeldende kunst namelijk een podium. Met een passe-partout (15 euro) krijg je toegang tot alle aangesloten galeries en musea.

Feest in Transformatorhuis
Zondag 27 januari sluit Amsterdam Fashion Week af met het feest Salute in het Transformatorhuis (Westergasfabriek). Het is voor het eerst dat er een slotfeest wordt georganiseerd. De avond en nacht zullen in het teken staan van 'het verwelkomen van het nieuwe seizoen'. Kaartjes kosten 18 euro in de voorverkoop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden