Schuim

Van fantasie moest Vincent van Gogh het niet hebben

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Première Loving Vincent.

De regisseurs Dorota Kobiela en Hugh Welchman: 'Ik doe hier niet luchtig over. Deze première ín het Van Gogh Museum is een eer'Beeld Schuim

Van de week noemde ik ska kindermuziek. Ik bedoelde eenvoudige muziek, ik ben dol op ska, maar sindsdien willen 65-plussers met gemillimeterd haar mijn bloed.

Vanavond ga ik naar een tekenfilm over Vincent van Gogh. Eens kijken hoeveel museumjaarkaarthouders me morgen en overmorgen te lijf willen.

Ik zit maar weer wat te plagen. Dit is de première van Loving Vincent en ik heb me hier oprecht op verheugd. Alleen al die data: een film van negentig minuten die bestaat uit ruim 6500 losse beelden in olieverf, gebaseerd op zo'n honderd schilderijen van Van Gogh, allemaal gemaakt door 125 kunstenaars in Polen.

En dan is de première ook nog in het Van Gogh Museum zelf. De rode loper is geel. Dat is vanwege zonnebloemen. Iemand met een camera vraagt aan André van Duin of hij ook weleens absint heeft gedronken.

Zakelijk directeur Adriaan Dönszelmann vertelt ons dat de film over drie kwartier begint. Tot die tijd kunnen we de 23 schilderijen bekijken die een inspiratiebron ­waren. "Drank moet wel beneden blijven."

Moet te doen zijn.

Ik wandel door het museum, toch redelijk verloren. Het is niet dat die 23 keurig op een rijtje zijn gehangen.

Even verderop hoor ik een man: "Dit is dezelfde stoel die werd gebruikt bij La Berceuse."

Daar moet ik aanschuiven.

"Gauguin en Van Gogh waren tegenpolen. Gauguin zei: 'Gebruik meer je fantasie, en niet alleen je ogen!'"

Mensen om me heen schudden van nee. Van fantasie moest Van Gogh het niet hebben, nee.

"Snappen jullie dat de kaarsen en dat boek op de stoel onderdeel van die discussie zijn geweest? Is dat duidelijk?"

Mensen om me heen knikken van ja, meermaals.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Een man naast me wil iets zeggen over de Bijbelse invloeden van Van Gogh en noemt daar ook een concreet voorbeeld van. Kenner kapt af: "Nee, dat is een uitzondering in het oeuvre. Maar kennen jullie het verhaal van de gasleiding?"

Man naast me: "Ik denk het wel, maar vertel."

Sfeer: nu al vier sterren.

De film zelf dan. Werkelijk fascinerend hoe portretten tot leven komen, figuren opeens door hun eigen schilderijen wandelen en praten en rode wijn drinken. Dat gaat door in de kroegen en door de dorpen en korenvelden van Van Gogh.

Vroeger moest je met je duim over de hoek van een boekje en dan zwaaide Mickey Mouse naar je. Maar het blijft wonderlijk dat hier die honderd schilders 6500 echte schilderijen voor hebben zitten maken.

Ik ga even zoeken, want volgens mij is er vast een handige app die hetzelfde kan.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat première Loving Vincent
Waar Van Gogh Museum, Museumplein
Wie Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Adriaan Dönszelmann, Marc Smit, Cornald Maas, Frank Houtappels, André van Duin
Wanneer donderdag 5 oktober, 19.30 tot 23.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ****
Hans is goddank van de generatie pretpakket, met handvaardigheid/kunst­geschiedenis

Kunstenaar Setareh Goodarzi maakte 300 schilderijen in zes maanden, acteur Jochum ten Haaf sprak Van Goghs stem in. 'Eén dag werk, ik schaam me een beetje'Beeld Schuim
Marc Smit (Cinéart) en Willem van Gogh, achterkleinzoon van Theo, Teio Meedendorp en Adriaan Dönszelmann (Van Gogh Museum). Herschikt, anders waren ze de Daltons.Beeld Schuim
Gertie Pelser ('aanbidster') Patrick van Waardenburg (leraar en ook kenner) en kunsthistoricus Peter Wagemakers: 'La Berceuse, dat betekent de wiegster. Hoe is je Frans?'Beeld Schuim
Komiek André van Duin: 'Hiero! We zijn terecht!' Presentator Cornald Maas, Paul Stork (Fabrique), Van Duin en zijn partner Martin ElferinkBeeld Schuim
Scenarioschrijver Frank Houtappels (r) en zijn partner Hendrik Jan Bolte. 'Hij is jurist bij Philips. Voor de broodnodige korting op de sapcentrifuge'Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden