Gijs Groenteman.Beeld Artur Krynicki

Van Engelshoven gelooft dat ze de wereld kan veranderen

PlusGijs Groenteman

‘Geen paniek! Ik kom geen pop of ­auto afpakken. Ik reageer in het AD op het Franse plan en zou het mooi vinden als we stereotypering in NL ook weten te doorbreken. En door…’

Een tweet van minister Ingrid van Engelshoven, woensdagavond, nadat ze de hele dag onder vuur had gelegen. Komt op mij nogal geforceerd luchthartig over, ­deze tweet.

‘Minister Van Engelshoven wil af van ‘rolbevestigend’ speelgoed’ las ik woensdag. Ik had altijd een vrij duister beeld gehad van het ministerschap. Als jonge jongen of meid barst je van het idealisme en word je lid van een politieke ­partij. Je klimt hogerop en wordt alsmaar harder en ­cynischer. Je krijgt een ‘realistische kijk op de dingen’. 

Tegen de tijd dat je zo veel carrière hebt gemaakt dat je tot het ministerschap wordt geroepen, ben je ­allang een machtsdenker geworden die weet dat je middels konkelen, netwerken en manipuleren kleine stapjes kan zetten. Idealisme? Daar lach je om. Elke avond stap je in bij je chauffeur, op je schoot een loodgieterstas vol met gortdroge rapporten en ­memo’s die je door moet ploegen. Je bent een vreugdeloze macher, de kleine idealist die je ooit was zit ergens diep weggestopt.

Zo niet Ingrid van Engels­hoven, blijkbaar. Ze kan twitteren wat ze wil, maar ze heeft idealen, zij gelooft nog dat ze  de ­wereld écht kan veranderen, ­gewoon, omdat ze minister Van Engelshoven is.

Hoe gaat dat? Je staat op met een raar gevoel in je onderbuik, tijdens het tandenpoetsen kijk je eens goed in de spiegel, en je denkt: ik wil af van ‘rolbevestigend’ speelgoed.’

En dan zeg je dat gewoon. Hardop. En dan zal het vast ook gebeuren.

Eerder nam ze het ook al op ­tegen Johan Derksen en co, met hun seksistische grappen. Ze wilde niet met Derksen discussiëren in zijn tv-programma, maar doet mee aan een debat in De Balie over homoseksualiteit in de voetballerij. Altijd goed om op een correcte plek met gelijkgestemden wat open deuren in te trappen.

Ik vraag me trouwens af wanneer de wereld genderneutraal genoeg zal zijn. Als ik Van ­Engelshoven was, zou ik überhaupt de suggestie dat mannen en vrouwen verschillende genres binnen één diersoort zijn, van staatswege verbieden. ­Gelijkheid zal er zijn. Seksclubs? Prima, maar pal naast elke prostituee moet Van Engelshoven een mannelijke variant ­eisen. Op datingsites mogen mensen niet meer vermelden van welk geslacht ze zijn. Vrouwen mogen zich niet meer eens per maand onmogelijk gedragen omdat ze ongesteld moeten ­worden. En het is een misstand dat mannen fysiek niet in staat zijn om kinderen te baren. Daar moet iets aan te doen zijn.

Minister Van Engelshoven, ­gelóóf erin, gá ervoor, je bent minister, de sky is de limit. En door.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column. Lees al zijn bijdragen in het archief.

Reageren? gijs@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden