Van Dijk: Scholen moeten uit bestuur kunnen stappen

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die het mogelijk moet maken voor scholen om uit een groter schoolbestuur te stappen. De motie werd ingediend door SP-kamerlid Jasper van Dijk. Hij hoopt hiermee de toenemende schaalvergroting tegen te gaan binnen het hoger onderwijs.

Jeannine Julen
SP-kamerlid Jasper van Dijk Beeld ANP
SP-kamerlid Jasper van DijkBeeld ANP

'Wij willen naar de menselijke maat: overzichtelijke opleidingen waar studenten en docenten elkaar kennen', zegt Van Dijk in een interview met Folia. In zijn betoog noemde het SP-kamerlid de taferelen rondom de fusie tussen de HvA en de UvA als voorbeeld.

Het liefst ziet Van Dijk daarom dat de HvA zich afsplitst van de UvA. 'Hogescholen en universiteiten zijn verschillende instellingen. Die moet je dan ook apart houden en niet samensmelten tot eenheidsworst.'

Peter van Gorsel, oud-bestuurder van de HvA, denkt er hetzelfde over. Vorige week noemde Van Gorsel de fusie tussen de twee instellingen nog een 'historische vergissing'. Van Dijk vindt overigens dat schoolbesturen binnen het primair, voortgezet en beroepsonderwijs zich eveneens moeten kunnen ontvlechten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden