Van der Steur nieuwe minister van Veiligheid en Justitie

Het VVD-kamerlid Ard van der Steur (45) wordt de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie. Bronnen rond het kabinet bevestigen dat Van der Steur vrijdag wordt beëdigd door de koning. Van der Steur is de opvolger van Ivo Opstelten, die vorige week opstapte vanwege het verkeerd informeren van de Kamer.

Van der Steur. Beeld ANP
Van der Steur.Beeld ANP

Van der Steur is nu nog woordvoerder justitiezaken in de VVD-fractie. Hij wilde vandaag tegenover journalisten niet reageren op het nieuws over zijn op handen zijnde benoeming. 'Daar kan ik geen mededelingen over doen', zei hij glunderend in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

De VVD'er zit sinds 2010 in de Tweede Kamer. De geboren Haarlemmer houdt zich in de Kamer bezig met straf- en procesrecht, rechterlijke macht, gevangeniswezen en tbs, reclassering, wapenwetgeving, zware criminaliteit en misdaadslachtoffersbeleid.

Ook is hij lid van de enquêtecommissie die het Fyra-debacle onderzoekt. Onlangs pleitte Van der Steur voor een beperking van de macht van de vakbond voor rechters. Hij wil dat niet goed functionerende of 'foute' rechters harder kunnen worden aangepakt. Van der Steur is daarnaast bezig met een initiatiefwetsvoorstel om mediation te verankeren in het recht. Hij werd vorig jaar ook genoemd als opvolger van de afgetreden VVD-staatssecretaris Weekers.

Gerard Adriaan van der Steur studeerde rechten in Leiden en werkte bij het advocatenkantoor NautaDutilh. Ook was hij parttime docent burgerlijk recht op de Leidse rechtenfaculteit. Zijn politieke leven begon hij als lid van de gemeenteraad van Teylingen. Hij won in 1991 het Nederlands kampioenschap debatteren.

undefined

Rutte

Premier Rutte wilde vrijdag, na afloop van de ministerraad, niets zeggen over de opvolging van Opstelten. Eerder zei de VVD dat niet voor de Staten-verkiezingen een opvolger bekend zou worden gemaakt. De partij benadrukte dat de functies te belangrijk waren om overhaast beslissingen te nemen.

'We zijn nog helemaal nergens', zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra donderdag op Radio 1. Een jurist heeft volgens hem als kandidaat 'natuurlijk een plus'. Het liefst had de VVD 'schapen met tien poten'. Lijken er mensen te zijn gevonden, dan moeten ze ook nog worden gescreend.

Van der Steur in overleg in de Tweede Kamer met minister Blok van Wonen. Beeld anp
Van der Steur in overleg in de Tweede Kamer met minister Blok van Wonen.Beeld anp

Houwdegen

Politiebond ACP ziet uit naar de samenwerking met Van der Steur. Dat zei ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp vandaag. Van der Steur 'erft' het cao-conflict waarin zijn voorganger Opstelten verwikkeld was met de politiebonden. Hoe hij daarin zal staan, dat is een kwestie van afwachten, meent Van de Kamp. Hij kent de reputatie van Van der Steur als 'houwdegen', zoals de nieuwe bewindsman wel eens wordt omschreven. Maar dat is misschien juist goed: 'Het is een zwaar departement, dus enige stevigheid kan geen kwaad', aldus Van de Kamp.

Inmiddels is ook bekend dat Fred Teeven terugkeert in de Tweede Kamer. Hij vervangt de plek van Van der Steur in de liberale Kamerfractie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden