Van der Steur laat zaak-Hamza B. over aan Marokkaanse autoriteiten

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft nog steeds alle vertrouwen in de Marokkaanse autoriteiten. Dat Marokko geen onderzoek doet naar de aanwijzingen voor omkoping van de rechtbank in de zaak-Hamza B., zoals Het Parool gisteren meldde, verandert daar vooralsnog niets aan.

Hamza B. Beeld Screenshot Youtube
Hamza B.Beeld Screenshot Youtube

Tijdens de behandeling van het hoger beroep van Hamza B. - verdachte in de schietpartij in de Staatsliedenbuurt in 2012 - kwam deze week de beschuldiging aan de orde dat de rechtbank én het hof in de Marokkaanse havenstad Tanger zijn omgekocht door familie van de verdachte.
De rechtbank zou 180.000 euro aan steekpenningen hebben ontvangen, het hof 160.000 tot 200.000 euro.

Minister Van der Steur heeft een onderzoek gevraagd bij zijn Marokkaanse ambtgenoot en kreeg geen antwoord. Het hof wilde ter zitting ook niets weten van onderzoek naar de aanwijzingen die Nederland ziet.
Van der Steur heeft formeel niet gehoord dat geen onderzoek wordt gedaan naar de forse aantijging. 'Maar wij hoeven daarvan ook niet op de hoogte te worden gebracht. We hebben signalen bij Marokko neergelegd, het is verder aan de autoriteiten daar om gepaste maatregelen te nemen,' zegt zijn woordvoerster.

Vertrouwen
De minister ziet dan ook geen gevolgen voor de samenwerking met Marokko. 'Ons is niet gebleken dat vertrouwen in de Marokkaanse autoriteiten niet op zijn plaats zou zijn.'

Regeringspartij PvdA maakt zich wel zorgen. 'Het is onwenselijk als de stevige aantijgingen over omkoping niet worden onderzocht,' zegt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. 'Omkoping van rechters komt voor in Marokko, niet voor niets zijn er grote anticorruptiecampagnes.'

'Goede basis'
Als vaststaat dat geen onderzoek wordt gedaan, moet Van der Steur in gesprek met zijn collega in Marokko, vindt Marcouch. Het verdrag dat Nederland in 2012 sloot om Marokkaanse Nederlanders in Marokko te kunnen vervolgen, is een 'goede basis'.

Van der Steurs woordvoerster wijst erop dat de rechtszaak tegen B. nog loopt. 'Het is ongepast om je als Nederland daarin te mengen. Dat zou andersom ook ongehoord zijn.'

Ard van der Steur, minister van Justitie Beeld anp
Ard van der Steur, minister van JustitieBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden