Van der Steur informeerde Kamer niet

Ard van der Steur heeft als Tweede Kamerlid en als minister van Veiligheid en Justitie informatie over de Teevendeal achtergehouden. Dat staat volgens Nieuwsuur in een boek van haar verslaggever Bas Haan dat maandag is verschenen.

ANP
Volgens van der Steur was de informatie uit de mail al bekend Beeld ANP
Volgens van der Steur was de informatie uit de mail al bekendBeeld ANP

In het boek, De rekening voor rutte, wordt een geheime e-mail aangehaald waaruit blijkt dat op aandringen van VVD-Kamerlid Van der Steur belangrijke informatie uit concept-antwoorden op Kamervragen van toenmalig minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie over de Teevendeal werd geschrapt.

Onder meer bedragen die Fred Teeven - toen staatssecretaris op Veiligheid en Justitie - zich herinnerde over de deal werden eruit gehaald. Dat waren bedragen die de Kamer graag wilde weten.

'Niets nieuws'
Van der Steur laat in een reactie weten dat de Commissie Oosting die de zaak heeft onderzocht, beschikking heeft gehad over alle e-mails. "Zo ook dit document," aldus de bewindsman. Volgens hem is de zaak uitvoerig besproken tijdens een Kamerdebat in december 2015.

De Tweede Kamer wil opheldering over de zaak. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: "Namens bijna de voltallige oppositie heb ik om een reactie gevraagd en om een debat met minister Van der Steur en minister-president Rutte hierover."

Fred Teeven sloot in 2000 als officier van justitie een deal met drugsbaron Cees H. Veel informatie waaronder het bonnetje bleef lang zoek, maar werd uiteindelijk toch gevonden. De kwestie leidde in 2015 tot het aftreden van Ivo Opstelten en Teeven, de bewindslieden van Veiligheid en Justitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden