Van der Steur en Dijkhoff speelden belangrijke rol bij Teeven-deal

Minister Ard van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) blijken een belangrijke rol te hebben gespeeld bij de afwikkeling van de Teeven-deal. 

Dijkhoff en Van der Steur Beeld anp
Dijkhoff en Van der SteurBeeld anp

Als VVD-Kamerlid hielpen ze mee aan het schrijven van een persbericht op het ministerie waarin ze bewust vaag waren over het geld dat was overgemaakt naar Cees H. Dat terwijl toenmalig staatssecretaris Fred Teeven bijna een jaar eerder al aan een hoge ambtenaar had gemeld dat het bedrag hoger was dan aan de Tweede Kamer was gemeld. Dat blijkt vandaag uit de beantwoording van 250 Kamervragen door minister Van der Steur.

Toen Nieuwsuur op 4 maart melding maakte van het bedrag van 4,7 miljoen gulden, werden Van der Steur en Dijkhoff naar het ministerie gehaald om mee te denken over de reactie van het ministerie op die vondst. Daar drong het tweetal er bij toenmalig minister Opstelten op aan om niet specifiek te reageren op het bedrag dat Nieuwsuur noemde 'omdat daardoor verwarring zou kunnen ontstaan'.

In plaats daarvan ging de avond van de uitzending een persbericht van V en J de deur uit waarin stond dat 'niemand bij het departement kennis had van wat er feitelijk zou zijn overgemaakt'. 'Wij herinneren ons de gesprekken niet zozeer als het helpen opbouwen van een verdediging, maar de opgebouwde verdedigingslijn te testen op houdbaarheid.'

Formeel hadden Dijkhoff en Van der Steur geen enkele rol bij het ministerie. Sterker nog, zij moesten als Kamerleden de bewindslieden juist controleren. In de Tweede Kamer doet de bemoeienis van de nieuwe bewindslieden bij de Teeven-deal de wenkbrauwen fronsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden