PlusKlassiek

Van der Steen toont zich een tovenaar op het orgel in Épernay

Piet van der Steen (75) is al bijna vijf decennia de vaste organist – titularis heet dat – van de Oud-Katholieke Gertrudiskathedraal in Utrecht. Voor zijn nieuwe cd-project met alle orgelwerken van César Franck op drie cd’s week hij uit naar de Église Notre-Dame in Épernay.

Klassiek
Piet van der Steen
César Franck, de twaalf orgelwerken
(Excellent Recordings) Beeld
KlassiekPiet van der SteenCésar Franck, de twaalf orgelwerken(Excellent Recordings)

Daar bevindt zich een schitterend orgel van de fameuze bouwer Cavaillé-Coll, dat volgens Van der Steen hét instrument is voor de muziek van Franck, al speelde die zelf 32 jaar lang op de Cavaillé-Coll van de St. Clothilde in Parijs. Maar dat instrument is inmiddels dusdanig gereviseerd dat er van de oude klank weinig meer over is.

Van der Steen toont zich een tovenaar op het orgel in Épinay. Meteen al in het openingsstuk, de Six pièces pour orgue uit 1860/64 geeft hij blijk van een zeer bijzonder gevoel voor klanksubtiliteiten in de registratie en ook zijn spel met dynamiek mag uitzonderlijk heten.

Hij weet het instrument in zijn volledige retorische breedte en diepte te benutten en daarbij niet zelden te ontroeren (het bijna jankende tremolando in het Adagio hakt er nogal in). In het Grande pièce symphonique, Francks omvangrijkste orgelwerk, voert hij al deze kwaliteiten naar een hoogtepunt.

Ontroerend is ook dat hij zich in het Magnificat als zanger van gregoriaanse strofen presenteert, met een treffende menselijke component. Mooi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden