Van der Staaij (SGP) blijft achter anti-lhbti-pamflet staan

SGP-leider Kees van der Staaij blijft, ondanks felle kritiek, achter het anti-lhbti-pamflet staan. Dat schrijft hij maandagochtend op de website van de christelijke politieke partij.

null Beeld anp
Beeld anp

Van der Staaij schrijft: 'De SGP heeft er nooit een geheim van gemaakt te staan voor de Bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit. In lijn daarmee heb ik aangegeven dat ik me kan vinden in de strekking van de Nashville-verklaring.'

Volgens de SGP-leider geeft het pamflet 'de klassiek-christelijke noties weer over relaties en seksualiteit. Deze noties worden over grenzen van kerken en landen gedeeld'.

In politiek Den Haag, maar ook op sociale media, is met verbazing en afkeuring gereageerd op de verklaring die homoseksualiteit en transgenders afwijst. Het pamflet is door honderden protestantse predikanten en voorgangers ondertekend.

Naast Kees van der Staaij tekende SGP-senator Diederik van Dijk. Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) sprak op Twitter van 'stappen terug in de tijd' en 'nog een lange weg te gaan'.

In de zogenoemde Nashville-verklaring - met als ondertitel 'Een gezamenlijke verklaring over Bijbelse seksualiteit' - staat onder meer dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen.

Het zou in strijd zijn met 'Gods heilige bedoelingen wanneer mensen zichzelf bewust zien en positioneren als personen met een homoseksuele of transgenderidentiteit'.

Genezing
Ook stelt de verklaring dat 'God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw'; geen homohuwelijk dus.

Verder zou genezing van homoseksualiteit mogelijk zijn: 'De genade Gods stelt een volgeling van Jezus in staat om zondige verlangens te doden en te leven op een wijze die de Heere waardig is.'

'Ik ken u als een kundige collega', richt D66-Kamerlid Rutger Schonis zich op Twitter rechtstreeks tot de SGP'er. 'Daarom valt uw steun voor de Nashville-verklaring mij zo vies van u tegen. U ontkent hiermee het bestaan van een fundamenteel grondrecht voor vele duizenden Nederlanders.'

Walgelijk
CDA-partijvoorzitter en voormalig predikant Ruth Peetoom twittert: 'Waar liefde is en zorg voor elkaar, daar is God.' Fractievoorzitter Henk Krol (50Plus): 'Als God bestaat, hoop ik maar dat hij niet gelukkig is met volgelingen van dat soort'.

Kamerlid Femke Merel van Kooten van de Partij voor de Dieren is verbijsterd: 'Hoe walgelijk en intens verdrietig. Om je kapot te schamen.'

Dilan Yesilgöz van de VVD richt haar pijlen op de Vrije Universiteit, waarvan meerdere docenten de verklaring, die vier pagina's telt, hebben ondertekend. 'Ik zou graag trots zijn op mijn universiteit. Maar met docenten die deze belachelijke verklaring ondertekenen, wordt dat bijzonder lastig.'

Astrid Oosenbrug van belangenorganisatie COC spreekt van een "schadelijk document voor orthodox-protestante lhbt'ers en een onbarmhartige en ongevoelige actie van de ondertekenaars".

Op sociale media verwijzen mensen naar artikel 1 van de Nederlandse Grondwet, waarin discriminatie "op welke grond dan ook niet is toegestaan".

Lees terug: Ophef om protestantse anti-lhbti-verklaring

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden