Van der Sloot van moord verdacht

ORANJESTAD - Justitie op Aruba verdenkt Joran van der Sloot van moord op de Amerikaanse Natalee Holloway, in mei 2005. In Nederland hebben rechercheurs de studentenwoning van Van der Sloot doorzocht en ook het huis van zijn oma in Arnhem.Het OM wil Van der Sloot weer aanhouden, maar wil dat pas doen na goedkeuring van de rechter. Justitie is in beroep gegaan tegen het besluit van de onderzoeksrechter om de verdachte niet opnieuw in voorarrest te nemen na diens ontboezemingen bij Peter R. de Vries op tv.

Volgens Van der Sloots Nederlandse advocaat, Bert de Rooij, heeft de politie bij de huiszoeking Van der Sloots laptop en de harddisk (het geheugen) van zijn computer meegenomen. In Nova vertelde De Rooij dat Van der Sloot zich beschikbaar houdt van justitie; staande de uitzending nam hoofdofficier van justitie Hans Mos in Aruba die uitnodiging aan.

Voor het OM is van belang of Natalee Holloway dood was toen ze vanaf een boot in zee werd gedumpt na een vrijpartij met Van der Sloot op het strand. Als zij op dat moment nog leefde, staat dat gelijk aan moord, aldus Mos. ''Joran heeft geen politie of ambulance gewaarschuwd om hulp voor Natalee hulp te vragen.'' Integendeel, hij belde naar eigen zeggen een oude vriend, ene Daury, die hem heeft geholpen het lichaam in zee te dumpen.

Inmiddels is duidelijk dat deze Daury, die door justitie is opgespoord, niet dezelfde is als degene waarover Van der Sloot sprak in de uitzending. Zijn eigen advocaat verwees in dit verband naar Van der Sloots reputatie als 'een serieleugenaar'.

Een man die Daury Rodriguez heet, heeft een verklaring afgelegd bij het OM. Op het moment van Natalees verdwijning in 2005 werkte Rodriguez bij een uitzendbureau in Nederland. Bovendien: hij had en heeft geen boot. Rodriguez kent Van der Sloot al sinds zijn tienerjaren toen ze in dezelfde voetbalclub speelden.

Het politieonderzoek naar Natalee is nooit gestaakt, zegt Mos. ''Op 18 december besloten we geen vervolging in te stellen wegens gebrek aan bewijs. Maar het onderzoek is nooit stilgelegd. Sindsdien werken vier rechercheurs aan het onderzoek en is er ook in zee gedoken.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden