Van der Sloot: 'Ik heb gelogen'

UPDATE: AMSTERDAM - Joran van der Sloot heeft een vriend verteld dat hij het lichaam van Natalee Holloway op Aruba heeft laten verdwijnen. ''Maar wat ik verteld heb, is niet waar.''Dat zei hij vrijdagavond in het tv-programma Pauw & Witteman.

Het leek er vrijdag de hele dag op dat de zaak-Natalee Holloway was opgelost, meer dan 2,5 jaar na haar verdwijning. Maar Van der Sloot zei tegen Pauw en Witteman dat hij deze 'vriend', een ''wat oudere man'' vertelde wat hij wilde horen.

Het verhaal kwam erop neer dat hij op het strand heeft gevreeën met Natalee Holloway, dat zij onwel werd en overleed. Daarop zou hij een vriend hebben gebeld, die met een bootje naar de plek des onheils kwam. De vriend zou het lichaam van Holloway hebben afgevoerd en in zee hebben gedumpt.

''Het is zo dom, zo dom'', aldus Van der Sloot. ''Wat ik verteld heb klopt niet, dat is ook uit te zoeken.'' Hoe hij dat zou kunnen bewijzen, zei Van der Sloot niet te weten. De vraag waaróm hij andermaal heeft gelogen (eerdere verklaringen van Van der Sloot bleken onjuist), moest hij onbeantwoord laten. ''Dat vraag ik mezelf ook wel af, ja'', zei hij. ''Je hebt geen enkele reden om mij te geloven.'' ''Ik ben echt gewoon een beetje getruukt'', zei Van der Sloot.

Natalee Holloway verdween tijdens haar vakantie eind mei 2005 op Aruba, na een avond stappen. Joran van der Sloot is volgens justitie degene die haar als laatste in leven heeft gezien. Hij heeft tot nu toe steeds ontkend dat hij bij haar verdwijning of dood betrokken is geweest.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries claimt dat hij de zaak heeft opgelost. Met een verborgen camera heeft hij de bekentenis van Van der Sloot opgenomen. Zondag laat De Vries in zijn eigen tv-programma zien welke informatie hij heeft opgespoord.

De Vries vindt de uitleg die Van der Sloot in het programma van Pauw en Witteman gaf ''totaal niet indrukwekkend''. De misdaadjournalist was naar eigen zeggen ''nog minder onder de indruk'' van het interview dat Jeroen Pauw en Paul Witteman afnamen bij Van der Sloot. Naar zijn mening stelden de twee presentatoren hem geen enkele kritische vraag. ''Ze waren blijkbaar zo blij dat hij aan de telefoon wilde komen, dat ze van nederigheid vergaten dat ze journalisten zijn.''

Het materiaal dat De Vries verzamelde, is voor het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba reden geweest de zaak, die in december werd gesloten, te heropenen. In een gesprek met De Vries, dat op internet uitlekte, zegt hoofdofficier van justitie op Aruba Hans Mos dat het gaat om ''een essentieel onderdeel dat in ons onderzoek ontbrak''.

In dat gesprek noemt Mos het verhaal dat De Vries boven water kreeg ''zeer overtuigend''. ''Als Joran hier liegt, hangt hij zichzelf op een ongelooflijk stomme manier op en dat geloof ik niet, want hij is een intelligente jongen.''

De aankondiging van De Vries dat hij de zaak heeft opgelost, veroorzaakte een lawine aan internationale media-aandacht. Het Amerikaanse tv-station ABC heeft de aflevering van het programma van de misdaadverslaggever inmiddels gekocht van Endemol en zendt het maandag 'primetime' uit. Veel media in de Verenigde Staten besteedden vrijdag aandacht aan Peter R. de Vries.

De Amerikaanse advocaat van Van der Sloot zei zich geen zorgen te maken over de revelaties van De Vries. Raadsman Joe Tacopina: ''Ik heb met Joran gesproken. Ik heb met zijn ouders gesproken. Zij hebben met de Arubaanse hoofdofficier Hans Mos gesproken. Er bestaat geen bezorgdheid dat dit zal leiden tot een revelatie waarin Joran van der Sloot als schuldige wordt aangewezen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden