Update

Van der Sar over kritiek op Qatartrip: ‘Makkelijk scoren’

Edwin van der Sar voorafgaand aan Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van Ajax.Beeld ANP

Na de bakken kritiek die Ajax over zich heen kreeg vanwege de wintertrip naar Qatar, was het vrijdag tijd om terug te slaan. ‘We zijn een voetbalclub, geen politieke partij’, zei ­Edwin van der Sar. 

De algemeen directeur, die vrijdag op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering voor vier jaar werd herbenoemd, ­hekelde de critici die het onethisch vinden dat Ajax op trainingskamp gaat in Qatar, vanwege de stelselmatige uitbuiting van arbeidsmigranten in dat land. “Het is makkelijk scoren over onze rug,” zei Van der Sar. “Daar heb ik moeite mee. We kunnen de ­situatie daar niet veranderen. Dat is ook niet onze rol.”

In een paar zinnen zette hij op een rijtje waarom gekozen is voor Qatar: de Nederlandse overheid maakt geen bezwaar tegen zakendoen met het emiraat, er zijn goede velden, uitdagende Europese tegenstanders, het klimaat is aangenaam en er is geen tijdsverschil. Daarbij is het financieel aantrekkelijk. In plaats van er een paar ton op toe te leggen, zoals ­gebruikelijk bij een buitenlandse trip, incasseert Ajax naar verluidt 7 ton.

Misstanden

Onder de ruim tweehonderd aan­wezige aandeelhouders klonk een ­enkel woord van kritiek. Het duidelijkst was Peter Sertons, voormalig stadsdeelbestuurder van GroenLinks en Ajaxfan met tien aandelen. Hij noemde het verbijsterend dat de club naar een land gaat ‘waar vrouwen geen rechten hebben, homo’s worden vervolgd en moderne slaven werken’.

President-commissaris Leen Meijaard was niet onder de indruk. Hij wist wel meer landen waar misstanden zijn – Turkije, China – en waar ook wordt gevoetbald.

De rest van de vergadering stond bol van de complimenten voor directie en commissarissen vanwege de fraaie financiële resultaten. Directeur voetbalzaken Marc Overmars werd geprezen om zijn aankoopbeleid. Kanttekeningen bij bonussen voor hem en Van der Sar werden gepareerd met een verwijzing naar de buitenlandse belangstelling die er voor hen was.

Luxeproblemen

Voor zover er problemen zijn, zijn het luxeproblemen. Commercieel ­directeur Menno Geelen legde uit dat er nationaal niet heel veel meer valt te verdienen. Het stadion zit elke wedstrijd vol, meer dan 30.000 mensen staan op de wachtlijst voor een ­seizoenskaart, de tv-inkomsten liggen vast tot 2025.

Om genoeg inkomsten te vergaren om structureel bij de Europese top te gaan behoren, moet de groei komen uit het buitenland. In China en Amerika timmert Ajax aan de weg.

Een nieuw systeem moet een eind maken aan lege stoelen doordat ­seizoenskaarthouders niet komen opdagen. De nieuwe ‘ticketing’ maakt het mogelijk kaarten aan te bieden aan belangstellenden. En de stadioncapaciteit wordt vergroot nu ook in de hoeken stoelen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden