Van der Sar: 'Ik heb mijn positie te danken aan Cruijff'

Edwin van der Sar is marketingdirecteur van Ajax. Hij dankt zijn positie bij de club aan de inspanningen van Cruijff om oud-sporters klaar te stomen voor een bestuurlijke loopbaan in de sportwereld. 'Johan was niet boos op Ajax.'

Johan Cruijff (L) samen met Edwin van der Sar in 2013. Beeld anp
Johan Cruijff (L) samen met Edwin van der Sar in 2013.Beeld anp

Wat is de eerste reactie van Ajax?
"Het is een heel grote schok. We hadden bij Ajax de indruk dat het iets beter ging met Johan. Hij kwam een week of twee geleden ook in de openbaarheid. Dan is het triest nieuws dat deze dag toch nog zo snel is gekomen."

Hoe is het nieuws binnengekomen?
"Het is hard en zwaar binnengekomen, maar het belangrijkste is hoe het met zijn directe familie is. We hebben kort gesproken met Carole Thate, de zaakwaarnemer van Johan. Op die manier hebben we ons medeleven overgebracht aan de familie."

Wat heeft Cruijff voor Ajax betekend?
"Johan is de grootste speler die Ajax heeft gehad. Een icoon die Ajax in de jaren '70 heel veel succes heeft gebracht. Daarna is hij uitgezworven over de hele wereld en daarna is hij teruggekomen bij Ajax. Eerst al speler, daarna als trainer. Toen heeft hij weer succes gehad."

"Cruijff was niet alleen als voetballer groot. Hij heeft zich met zijn foundation ook ingezet om mensen met een handicap verder te helpen in het leven. En hij heeft zich ingezet voor oud-sporters zodat zij tijdens of na hun sportieve loopbaan ook aan een andere loopbaan konden werken. Dat heeft directe invloed op mij gehad. Ik heb mijn positie als directeur bij Ajax daar ook aan te danken. Ik heb de Cruyff University gevolgd. Ik ben me blijven ontwikkelen en ik heb een master in sportmanagement gehaald."

Hoe zal Ajax Cruijff eren?
"We hebben een film van hem gemaakt die op de website staat. Alle activiteiten bij Ajax zijn vandaag stilgelegd. Bij de eerstkomende thuiswedstrijd zullen we bij zijn dood stilstaan. Maar of de Arena wordt omgedoopt tot het Johan Cruijff stadion, daarmee heb ik me nog niet bezig gehouden."

Wat is jouw meest opzienbarende herinnering aan Cruijff?
"Soms kijk je op naar mensen en als je zo iemand dan ontmoet, dan blijkt zo iemand heel normaal. Johan kon heel ingewikkelde dingen heel simpel uitleggen. Dat viel me op toen ik hem persoonlijk ontmoette. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij een Champions Leaguefinale."

Was hij een jeugdheld van jou?
"Niet in het bijzonder. Ik ben van 1970 en toen ik het voetbal echt ging volgen, zo rond 1976 of 1977, speelde Johan al in het buitenland. Die competities waren toen minder zichtbaar dan nu."

Op het einde van zijn leven heeft Cruijff de opleiding van Ajax nog willen hervormen, dat is niet gelukt, omdat Johan met ruzie is vertrokken.
"Ik weet of het niet is gelukt. Heel veel hervormingen zijn toegepast en die gelden nog steeds. Het gedachtegoed van Johan stopt niet bij één persoon. Dat blijft voorleven bij de club, al hebben daar nuances in plaatsgevonden. We hebben er alles aan gedaan om Johan zo lang mogelijk en zo goed mogelijk bij Ajax te behouden."

Het conflictueuze was een onderdeel van Cruijffs werkwijze en van zijn karakter. Hoe kijk je daarop terug?
"Veel mensen zeggen dat dat erbij hoort. Ik ben zelf iemand die meer van diplomatie houdt. Iedereen is verschillend. We hebben Johan nog gesproken na de breuk. Hij was niet boos op Ajax. Marc Overmars heeft hem gesproken. Dat het niet gelukt is om hem bij Ajax te behouden, is doodzonde. Zijn gedachtegoed blijft eeuwig bij Ajax."

Wat heeft Cruijff jou bijgebracht dat je nooit meer vergeet?
"Ik ben sporter geweest en ik heb niet een heel lange opleiding gehad in de schoolbanken en bij andere bedrijven, maar de levenslessen die ik op het veld heb geleerd, in situaties van stress, kan ik meenemen naar het werk dat ik nu doe. Johan heeft voor heel veel ex-sporters deuren geopend. Je bent niet afhankelijk van één carrière."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden