Update

Van der Sar gaat technisch hart Ajax leiden

Edwin van der Sar moet volgend jaar de nieuwe algemeen directeur van Ajax worden. Tot die tijd heeft de Amsterdamse club Dolf Collee bereid gevonden de eind juni vertrokken Michael Kinsbergen tijdelijk te vervangen. Het is de bedoeling dat de 62-jarige voormalig topman van ABN AMRO na een jaar plaatsmaakt voor de recordinternational van het Nederlands elftal.

Edwin van der Sar. Beeld anp
Edwin van der Sar.Beeld anp

Van der Sar is al als directeur marketing bij Ajax actief. Hij voelde zich ruim twee maanden geleden nog niet klaar om Kinsbergen al op te volgen. De oud-doelman ziet zijn takenpakket wel uitgebreid. Van der Sar gaat het zogenoemde technische hart van de huidige koploper van de eredivisie leiden.

Hij zal er voor moeten zorgen dat Wim Jonk weer op één lijn komt met Marc Overmars, Dennis Bergkamp en Frank de Boer. Jonk schuift als hoofd opleiding al maanden niet meer aan bij vergaderingen omdat hij zich niet kan vinden in het aankoopbeleid.

Marc Overmars krijgt ook een nieuwe titel. De directeur voetbalzaken gaat in de nieuwe constructie als directeur spelersbeleid door het leven. De oud-aanvaller gaat zich volledig richten op het aan- en verkoopbeleid en de spelerscontracten. Van der Sar neemt vanuit de directie als voorzitter van het technisch hart de overige voetbalzaken in zijn portefeuille.

,,De afgelopen jaren heb ik me formeel niet of nauwelijks met het voetbalgedeelte van onze organisatie beziggehouden'', reageert hij. ,,Dat gaat nu veranderen en dat past bij mijn ambitie om algemeen directeur van Ajax te worden. Het is goed dat de raad van commissarissen een oplossing heeft aangedragen waarbij alle betrokkenen behouden zijn voor de club. Het is ons doel om met elkaar te zorgen dat de problemen snel tot het verleden behoren."

Hans Wijers, voorzitter van de raad van commissarissen, benadrukt dat de veranderingen zijn doorgevoerd nadat Tscheu la Ling, een goede bekende van Johan Cruijff, de situatie bij Ajax in kaart heeft gebracht. ,,Wij gaan er van uit dat onder leiding van Edwin van der Sar de leden van het technisch hart de komende periode gaan werken aan bindende en heldere afspraken over de taken, de verantwoordelijkheden, de bevoegdheden en de onderlinge communicatie. Hierbij worden de kritische observaties van de heer Ling betrokken." Op verzoek van de raad van commissarissen blijft Ling beschikbaar voor advies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden