Plus

Van der Pekbuurt van het gas af: bewoners zijn huiverig

Huurders in de Van der Pekbuurt vrezen dat blind wordt aangestuurd op stadsverwarming nu is besloten hun buurt van het aardgas af te sluiten.

null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen

De huurdersvereniging wil dat goed gekeken wordt naar de mogelijkheid de 2600 woningen van een warmtepomp te voorzien. Dat kan duurzamer zijn dan een warmtenet.

Deze week werd bekend dat de Van der Pekbuurt als eerste wijk in Amsterdam van het aardgas af gaat, parallel aan een renovatie die tien jaar gaat duren. Over het alternatief voor gas is nog geen besluit gevallen, zei wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) meteen. Daarover wil de gemeente nog deze maand met de bewoners in gesprek.

Fundering
Volgens Van Doorninck ligt een warmtenet het meest voor de hand. De warmtepomp lijkt minder geschikt voor de verouderde woningen, omdat die meer ruimte inneemt en geluidsoverlast kan geven. Ook zou de warmtepomp veel duurder zijn.

Maar de huurdersvereniging is niet overtuigd. De Van der Pekbuurt wordt 'volledig gestript', zegt Bert Müssig. Hij houdt het voor mogelijk dat de isolatie straks goed genoeg is voor een warmtepomp.

Omdat ook de fundering wordt vernieuwd, denkt hij aan funderingspalen met ingebouwde warmtewisselaar voor opslag en gebruik van warmte uit de bodem. De installatie met een fluisterstille compressor kan in de ruime binnentuinen worden geplaatst.

Oproep
De huurdersvereniging heeft verschillende keren vergeefs gevraagd om onderzoek waaruit de gemeente concludeert dat een warmtenet hier de beste optie is. Müssig: "Ik wil dat het op zijn minst goed onderzocht wordt, ter plaatse."

Bij de gemeenteraad doet hij daarvoor donderdagavond een oproep. Van huisbaas Ymere en de gemeente krijgt hij de indruk dat de keuze allang op het warmtenet is gevallen. "Informeel weten we dat alles al is beslist."

Een woordvoerder van de wethouder herhaalt de twijfels of een warmtepomp geschikt is voor de kleine woningen. De meerkosten komen daar nog bij. Wel benadrukt ze dat de keuze die Ymere maakt voor het alternatief voor gas uiteindelijk de instemming van 70 procent van de bewoners moet krijgen. Vandaar ook het 'participatietraject' dat in de buurt is gestart.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden