Van der Pekbuurt toch niet helemaal van het gas af

In de helft van de Van der Pekbuurt gaan de komende jaren toch weer nieuwe gasleidingen de grond in.

Bart van Zoelen
null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen

Opmerkelijk, omdat juist die buurt maandag werd aangewezen als eerste Amsterdamse wijk die van het gas af gaat.

Netwerkbedrijf Liander is wettelijk verplicht huiseigenaren die dat willen aan te sluiten op gas, legt een woordvoerder uit.

Woningcorporaties zullen daar niet om vragen. Zij zijn nauw betrokken bij de plannen om de Van der Pekbuurt van het aardgas af te halen. Veel van hun huurwoningen worden de komende tien jaar gerenoveerd en worden dan meteen geschikt gemaakt voor andere verwarming, een warmtenet waarschijnlijk.

Particulieren
De woningcorporaties hebben een groot deel van de 2600 woningen in de Van der Pekbuurt in bezit, 70 procent, schat Liander.

Maar een kleiner deel van de buurt is in handen van particuliere eigenaren. Die moeten één voor één worden verleid om af te zien van hun gasaansluiting. En als ook maar enkele bewoners in een straat vasthouden aan het aardgas, weet Liander zich gedwongen om de gasleidingen in stand te houden.

Liander verwacht daarom vooralsnog dat maar de helft van de buurt zonder gasnet verder gaat. Voor de andere helft van de Van der Pekbuurt betekent het zelfs dat gasleidingen vernieuwd worden.

De in totaal 12,5 kilometer aan gasleidingen in de buurt stammen voor het grootste deel van voor 1975, dus die zijn dringend aan vervanging toe. Zodra een schop de grond ingaat, moeten de broze leidingen vervangen worden om de veiligheid te garanderen.

Kosten
Dat is een teleurstelling, omdat juist in de Van der Pekbuurt de overstap op een alternatief voor gas mooi leek samen te vallen met de renovatie van de verouderde woningen en het verstrijken van de levensduur van de gasleidingen.

Dat zijn dus eigenlijk kosten die het netwerkbedrijf zich zou willen besparen. En uiteindelijk zijn dat kosten die over de hele samenleving worden verdeeld.

In de Van der Pekbuurt moet daarom blijken of huiseigenaren zich laten overtuigen en geen gas meer aansluiten. Daar is het ook een proeftuin voor, legt een woordvoerder van Liander uit. "Daar moeten we nu tegenaan lopen."

Wetswijziging
Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) vindt dat de wet moet worden aangepast. "Het rijk heeft de gemeenten de regie gegeven in de energietransitie, maar niet het bijbehorende instrumentarium. Er moeten miljoenen huizen van het gas af. Zolang de wet niet aangepast is, blijft het gebruik van aardgas en de aanleg van gasleidingen langer doorgaan dan nodig."

Amsterdam bepleit de invoering van een 'afsluitrecht' waarmee wijken sneller van het aardgas af te krijgen zijn. De wethouder benadrukt wel dat ze tot het uiterste wil gaan om ook de laatste particuliere woningeigenaren te overtuigen om met de hele wijk tegelijk af te stappen van het aardgas. "In goed overleg."

"Voor woningeigenaren moet het financieel haalbaar en aantrekkelijk worden om hun woning te verduurzamen. Dat kan bijvoorbeeld door gebouwgebonden financiering: een lening voor het verduurzamen van het huis die gekoppeld is aan het huis en niet aan de hypotheek. Banken, Rijk en financiële organisaties moeten dit mogelijk maken."

Lees ook: Bewoners Van der Pek: 'Ik hoop dat we niet meer gaan betalen'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden