Plus

Van der Pekbuurt gelooft in een toekomst zonder gas

Bewoners van de Van der Pekbuurt in Noord hebben nog veel vragen over hoe het verder moet zonder aardgas. Maar dat de buurt van het gas af moet, was dinsdag op een drukbezochte informatieavond geen punt van discussie.

Beeld Mats Van Soolingen

Vanwaar de haast? Waarom moet al eind dit jaar het besluit vallen? Zijn huurders straks echt niet duurder uit? En wat betekent het voor huiseigenaren? Moet het per se een warmtenet worden van 'monopolist' Nuon? En is dat nou zo groen?

De Van der Pekbuurt twijfelt nog hardop over de verwarming van de 2500 woningen wanneer die als eerste buurt in de stad van het aardgas af moeten, zo bleek dinsdag in de Tolhuistuin. En is het besluit niet allang genomen? Uit een verkenning is immers gebleken dat een warmtenet hier het meest voor de hand ligt.

Vluchten naar China
De grootste twijfel wordt opgeroepen door de haast die wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) maakt. Al eind dit jaar wil ze een besluit nemen over de Van der Pekbuurt. De buurt aarzelt: een snelle keuze voor het warmtenet doorkruist misschien alternatieven die duurzamer kunnen uitpakken.

Huurdersvertegenwoordiger Bert Müssig wil alle cijfers op tafel. 'De bewoners van Amsterdam geloven niet meer zo in het verhaal van groene energie uit geïmporteerd vuilnis,' schrijft hij in een pamflet. 'Het bekt ook niet zo lekker meer dat vermalen Canadees bos, met veel verlies aan energie, hier straks een paar stadswijken gaat verwarmen.'

Met een pas opgerichte 'warmtevereniging' wil Müssig uitzoeken of een alternatief niet toch goedkoper of duurzamer is. Hij heeft al vijftig leden, meldt hij. Iemand in de zaal steekt zijn hand op om zijn instemming te laten blijken. "Eenenvijftig!"

Sommige buurtbewoners hebben zich duidelijk al grondig verdiept in het onderwerp. De besparing die in de Van der Pekbuurt wordt geboekt is volgens de één net zo groot als zeven vliegtuigvluchten naar China.

Dus moeten we niet vooral het toerisme indammen? Een andere buurtbewoner heeft uitgerekend dat zijn huis met een elektrische warmtepomp 2,5 keer zoveel CO2 zou uitstoten.

Knap ingewikkeld
Maar hoe zeer het sommige buurtbewoners ook begint te duizelen, niemand staat op en zegt dat het onzin is dat de stad van het aardgas af wil, of dat Nederland wereldwijd maar een kleine rol speelt om de gevolgen van klimaatverandering te voorkomen. Het blijft bij de verzuchting dat het knap ingewikkeld is en misschien onverstandig om overhaast voor een warmtenet te kiezen.

De buurt vraagt daarom onafhankelijke deskundigen die kunnen helpen de verschillende alternatieven voor gas te vergelijken. De wethouder stemt daarmee in, maar ze blijft erbij: nog dit jaar moet er duidelijkheid zijn. "Met de kennis van nu kan je achteraf altijd zeggen dat er nóg een betere oplossing was geweest," zegt Van Doorninck.

Eindeloos wikken en wegen brengt de stad ook niet verder. "We moeten een keer aan de slag."

Marieke van ­Doorninck

De wethouder wil niet eindeloos blijven dralen met maatregelen

Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden