Van der Pekbuurt als eerste Amsterdamse wijk van het gas af

De kogel is door de kerk: met de Van der Pekbuurt is de eerste Amsterdamse wijk aangewezen die in zijn geheel van het aardgas af gaat.

Beeld Mats van Soolingen

Ongeveer 2600 woningen, maar ook scholen en een hotel worden op den duur op een andere manier verwarmd, door stadsverwarming waarschijnlijk.

De keuze is gevallen op de Van der Pekbuurt omdat daar voor de komende tien jaar toch een grootscheepse renovatie gepland staat.

Wat het ook makkelijker maakt: het gaat vooral om huurwoningen en die zijn goeddeels in het bezit van woningcorporatie Ymere.

Ten slotte stamt een groot deel van de gasleidingen van voor 1975, dus die zijn alleen al uit veiligheidsoverwegingen aan vervanging toe.

Alternatief
Uit onderzoek dat de gemeente en Ymere hebben gedaan blijkt dat een warmtenet in de Van der Pekbuurt het meest voor de hand ligt als alternatief voor aardgas.

Nu al zijn er collectieve verwarmingssystemen, zoals ketels die meerdere appartementen verwarmen. Dat maakt de overstap op stadsverwarming makkelijker.

Ook neemt een warmtepomp meer ruimte in beslag en kan geluidsoverlast geven - geen aanbeveling in een buurt met veel krappe appartementen.

Daar komt bij dat woningen voor elektrische warmtepompen veel beter geïsoleerd moeten zijn dan de verouderde portiekwoningen nu zijn. Daardoor zou het 'all electric' alternatief met warmtepompen drie keer duurder uitvallen, volgens de gemeente.

27 wijken
De Van der Pekbuurt is één van de 27 wijken die mogen meedoen aan een programma van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). Die heeft 120 miljoen euro beschikbaar gesteld om proefondervindelijk te ontdekken hoe bestaande wijken op een andere manier verwarmd kunnen worden dan door aardgas. Hoeveel daarvan naar Amsterdam komt wordt later bekend.

Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) is blij met het geld uit Den Haag. "Hiermee kunnen we een belangrijke stap zetten op weg naar het realiseren van de ambitie van dit college om in de komende periode drie wijken met bestaande woningen aardgasvrij te maken," zegt ze in een persbericht.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden