Van der Laan zet zich in voor brug naar Noord

Burgemeester Eberhard van der Laan wil werk maken van een vaste brug tussen Noord en de rest van de stad.

Een artist impression van een mogelijke brug naar Amsterdam-Noord. Beeld Cees van Giessen (CIID)
Een artist impression van een mogelijke brug naar Amsterdam-Noord.Beeld Cees van Giessen (CIID)

Van der Laan deed zijn uitspraak gisteren bij de bijeenkomst in Amsterdam-Noord, die de opening van de pontenbrug had moeten markeren. Hij liet zich uit over de brug, mede omdat velen gisteren waren gekomen om over de tijdelijke pontenbrug te lopen. Die brug ging niet door vanwege de hevige wind.

Over een vaste brug van Noord naar de rest van de stad wordt al decennia gesproken. Inmiddels zijn wethouders Pieter Litjens en Eric van der Burg ermee bezig. De gemeente gaf vorig jaar opdracht te onderzoeken of een brug financieel haalbaar is. Begin dit jaar lieten ontwerpers hun eerste ideeën zien. Eén van de veelbelovende is een soort Magere Brug van architect Harvey Otten van Xoomlab, die het Stenen Hoofd met de Grasweg in Buiksloterham zou verbinden. Anderen zien meer in een tunnel of een verlenging van de Jan Schaeferbrug bij het Java-eiland.

Of de brug er zal komen, valt nog te bezien. Uiteindelijk is het de gemeenteraad die tot een besluit moet komen. Coalitiepartij SP wil er in elk geval deze collegeperiode geen geld voor vrijmaken. Andere partijen staan er positiever tegenover.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden