Van der Laan wilde massa-aanrandingen Keulen niet relativeren

Burgemeester Eberhard van der Laans opmerking dat Amsterdammers 'te lief' zouden zijn voor massa-aanrandingen zoals in Keulen was niet bedoeld als relativering. In de berichtgeving over de opmerkelijke uitspraken die hij maandagavond deed is volgens hem de nuance verloren gegaan.

Van der Laan: 'it comes with the job.' Beeld anp
Van der Laan: 'it comes with the job.'Beeld anp

Dat zei hij dinsdag in een commissievergadering tegen de gemeenteraad. Van der Laan beklaagde zich over de 'schijndiscussies' die naar aanleiding van zijn uitlatingen waren ontstaan. 'Maar it comes with the job.'

Op Radio 1 werd Van der Laan gevraagd of de gebeurtenissen op oudejaarsavond in Keulen ook in Amsterdam konden plaatsvinden. Hierop antwoordde hij: 'Ik hoop als burgemeester te kunnen zeggen: in ieder geval niet op die schaal. Ik vind Amsterdammers, ze horen het niet graag, daar veel te lief voor. Zonder het aannemelijk te kunnen maken denk ik dat het uitgesloten is, ik denk dat in Amsterdam heel duidelijk is dat je lief met elkaar moet zijn en dat we grenzen stellen.' Ook zei hij dat het integratiedebat in Duitsland achterloopt op dat in Nederland.

Naar aanleiding van deze uitspraken kreeg Van der Laan veel kritiek, onder meer van partijgenoten. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch wees erop dat seksuele intimidatie ook in Nederland veel voorkomt en dat dit 'geen zaken zijn om weg te lachen'.

VVD-raadslid Dilan Yesilgöz vond de uitspraken niet gepast. 'In Keulen hadden ze veertien dagen geleden ook niet voor mogelijk gehouden dat zoiets kon.' Maar volgens Van der Laan zijn in de reacties alle nuances verloren gegaan. Vanuit de raad kreeg de burgemeester, die alle fracties vandaag een transcript van het interview had gestuurd, bijval en steun.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden