Van der Laan wil langer burgemeester blijven

Eberhard van der Laan blijft nog zes jaar burgemeester van Amsterdam. Vanmiddag heeft hij aan commissaris van de koning Johan Remkes te kennen gegeven dat hij een tweede termijn ambieert. Als de gemeenteraad geen bezwaar maakt dan blijft hij tot 2022 aan als eerste burger van Amsterdam.

null Beeld ANP
Beeld ANP

'Graag blijf ik als burgemeester nog een poosje dienstbaar aan deze mooie stad en haar fantastische inwoners,' schrijft Van der Laan in een brief die hij vanmiddag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

'Amsterdam is nooit af en er zijn hardnekkige problemen, maar de stad ligt er relatief goed bij. Dagelijks spreek ik Amsterdammers die verliefd zijn op hun stad. Tevreden zijn ze echter zelden en dat mogen wij ook niet zijn.'

Workaholic
In een opvallende persoonlijke passage in de brief laat Van der Laan weten dat hij de komende periode meer aandacht aan zijn gezin wil besteden. 'Naast meer balans in de stad, (is er) ook meer balans nodig in mijn leven. Dat betekent niet dat ik mij voor minder dan 100% zal inzetten, maar wel dat ik mijn tijd anders zal proberen in te delen zodat deze functie een voorrecht blijft maar een minder zware wissel trekt op mijn privéleven en dat van mijn gezin.'

Van der Laan staat bekend als een workaholic, die werkweken van meer dan 80 uur niet schuwt. Dat hij doorgaat als burgemeester is voor niemand op het stadhuis dan ook een grote verrassing. Dat hij zo openhartig is over zijn privéleven is dat wel.

Het besluit om door te gaan zal door de meeste Amsterdammers positief worden ontvangen. Uit een peiling die in juni van dit jaar werd gehouden bleek dat 71% van de Amsterdammers hem graag ziet blijven als burgemeester.

Zes jaar
Van der Laan zijn termijn loopt in juli volgend jaar af. Hij heeft dan zes jaar de ambtsketting mogen dragen. Nadat Job Cohen in 2010 naar Den Haag vertrok werd Van der Laan op 7 juli 2010 geïnstalleerd als burgemeester. Al snel na zijn aantreden werd hij geconfronteerd met de zedenzaak rond Robert M., een zeer pijnlijk en gevoelig dossier waarin Van der Laan veel lof oogstte door zijn transparante en betrokken aanpak.

Andere dossiers die het burgemeesterschap van Van der Laan kenmerken zijn de Top600-aanpak van probleemjongeren, de vluchtelingenproblematiek en het coffeeshopbeleid. Ook project 1012, waarmee het Wallengebied wordt opgeschoond, is een van zijn speerpunten.

Feestelijke hoogtepunten in de ruim vijf jaar dat hij de scepter zwaaide in Amsterdam waren onder meer de inhuldiging van koning Willem-Alexander, de WK-finale in 2010, de vier landskampioenschappen van Ajax en het bezoek van president Barack Obama aan Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden