Van der Laan wil langer burgemeester blijven

Eberhard van der Laan blijft nog zes jaar burgemeester van Amsterdam. Vanmiddag heeft hij aan commissaris van de koning Johan Remkes te kennen gegeven dat hij een tweede termijn ambieert. Als de gemeenteraad geen bezwaar maakt dan blijft hij tot 2022 aan als eerste burger van Amsterdam.

Beeld ANP

'Graag blijf ik als burgemeester nog een poosje dienstbaar aan deze mooie stad en haar fantastische inwoners,' schrijft Van der Laan in een brief die hij vanmiddag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

'Amsterdam is nooit af en er zijn hardnekkige problemen, maar de stad ligt er relatief goed bij. Dagelijks spreek ik Amsterdammers die verliefd zijn op hun stad. Tevreden zijn ze echter zelden en dat mogen wij ook niet zijn.'

Workaholic
In een opvallende persoonlijke passage in de brief laat Van der Laan weten dat hij de komende periode meer aandacht aan zijn gezin wil besteden. 'Naast meer balans in de stad, (is er) ook meer balans nodig in mijn leven. Dat betekent niet dat ik mij voor minder dan 100% zal inzetten, maar wel dat ik mijn tijd anders zal proberen in te delen zodat deze functie een voorrecht blijft maar een minder zware wissel trekt op mijn privéleven en dat van mijn gezin.'

Van der Laan staat bekend als een workaholic, die werkweken van meer dan 80 uur niet schuwt. Dat hij doorgaat als burgemeester is voor niemand op het stadhuis dan ook een grote verrassing. Dat hij zo openhartig is over zijn privéleven is dat wel.

Het besluit om door te gaan zal door de meeste Amsterdammers positief worden ontvangen. Uit een peiling die in juni van dit jaar werd gehouden bleek dat 71% van de Amsterdammers hem graag ziet blijven als burgemeester.

Zes jaar
Van der Laan zijn termijn loopt in juli volgend jaar af. Hij heeft dan zes jaar de ambtsketting mogen dragen. Nadat Job Cohen in 2010 naar Den Haag vertrok werd Van der Laan op 7 juli 2010 geïnstalleerd als burgemeester. Al snel na zijn aantreden werd hij geconfronteerd met de zedenzaak rond Robert M., een zeer pijnlijk en gevoelig dossier waarin Van der Laan veel lof oogstte door zijn transparante en betrokken aanpak.

Andere dossiers die het burgemeesterschap van Van der Laan kenmerken zijn de Top600-aanpak van probleemjongeren, de vluchtelingenproblematiek en het coffeeshopbeleid. Ook project 1012, waarmee het Wallengebied wordt opgeschoond, is een van zijn speerpunten.

Feestelijke hoogtepunten in de ruim vijf jaar dat hij de scepter zwaaide in Amsterdam waren onder meer de inhuldiging van koning Willem-Alexander, de WK-finale in 2010, de vier landskampioenschappen van Ajax en het bezoek van president Barack Obama aan Amsterdam.

Burgemeester besliste op het laatste moment

Pas vanochtend hakte Eberhard van der Laan de knoop door dat hij door wil gaan als burgemeester. Dat vertelde hij vanmiddag aan AT5. Niet iedereen in zijn gezin stond te springen om een nieuwe ambtstermijn, erkende hij. 'Je groeit naar zo'n beslissing toe. (...) Mijn zoontje van 7 twijfelde het langst. Hij vindt dat hij mij te weinig ziet en hij heeft nog een ander probleem, waar helaas weinig aan te doen is. Hij vindt het niet leuk om er elke keer op aangesproken te worden dat zijn vader burgemeester is.' In zijn nieuwe termijn wil Van der Laan meer tijd voor zijn gezin vrijmaken. 'Ik wil vaker thuiseten. Mijn vrouw en kinderen hebben ook recht op mij.' De burgemeester heeft al een eerste stap gezet om werk en privé meer in balans te krijgen: hij is sinds kort voetbalvader.
Profiel

Afgelopen zomer schreef Paroolverslaggever Marcel Wiegman een profiel over de burgemeester: Eberhard van der Laan, een straatvechter die altijd nummer 1 wil zijn

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden