Van der Laan wil Heerlen en Delfzijl erbij

Eberhard van der Laan woensdag na zijn beëdiging als burgemeester van Amsterdam. Foto ANP Beeld
Eberhard van der Laan woensdag na zijn beëdiging als burgemeester van Amsterdam. Foto ANP

AMSTERDAM - Waarom gaat Amsterdam geen stedenband aan met Delfzijl, Heerlen en Sluis? Het was één van de opzienbarendste ideeën die Eberhard van der Laan woensdag lanceerde, bij zijn installatie als burgemeester.

Hij zei dat Amsterdam een slechte naam heeft in de rest van het land. Dat kan veranderen door betere invulling te geven aan de functie als hoofdstad. Bijvoorbeeld door gemeenten te hulp te schieten die kampen met teruglopende bewonersaantallen, zoals Delfzijl, Heerlen en Sluis. Met een stedenband toont Amsterdam zich solidair en kan het helpen bij aanpak van de problemen.

Van der Laan wil Amsterdam positioneren als 'verantwoordelijke stad', die anderen helpt en zorgt voor zijn bewoners. Of dat gebeurt, gaat hij de komende tien dagen bekijken, met negen werkbezoeken verspreid over de stad. Donderdagochtend was het eerste. Met hoofdcommissaris Bernard Welten was hij in Zuidoost.

Gastvrij

Amsterdammers zelf hebben ook een verantwoordelijkheid qua veiligheid, betoogde Van der Laan woensdag. ''Wat doe je als gewone Amsterdammer, als je ziet dat een andere Amsterdammer wordt gediscrimineerd of lastiggevallen? Daar moet je je dan toch gewoon mee bemoeien, in de beste Amsterdamse traditie, en zeggen: gedraag je!''

Van der Laan riep de horeca- en taxibranche op gastvrij te zijn. ''Waar staat geschreven dat toeristen toch wel naar Amsterdam komen, ongeacht hoe ze behandeld worden?''

Na zijn toespraak werd de raadsvergadering een uur geschorst. Dat gaf aanwezigen de kans de nieuwe burgemeester te feliciteren. Onder hen waren Van der Laans voorgangers Ed van Thijn en Job Cohen, oud-PvdA-leider Wouter Bos, de echtgenotes van de overleden oud-burgemeesters Schelto Patijn en Wim Polak, en de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen.

Bij de hervatting van de vergadering werd Lodewijk Asscher beëdigd als wethouder. Tot gisteren was hij waarnemend burgemeester. 's Avonds, na een gezamenlijke maaltijd met het college en de raadsleden in brasserie Flo, zat Van der Laan enigszins onwennig de raadsvergadering voor. Na een aantal vergissingen met de namen van raadsleden die hij het woord moest geven, beloofde hij bij nieuwe fouten de 'slachtoffers' een drankje. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden