Update

Van der Laan wijst Bouterse af

Amsterdam wil niet samenwerken met de regering van president Desi Bouterse van Suriname. Foto ANP Beeld AFP
Amsterdam wil niet samenwerken met de regering van president Desi Bouterse van Suriname. Foto ANPBeeld AFP

AMSTERDAM - ''Wij respecteren de democratische verkiezing van de heer Bouterse, maar we kiezen onze eigen vrienden,'' zegt burgemeester Eberhard van der Laan. Van der Laan laat er geen misverstand over bestaan: de inauguratie van Bouterse tot president van Suriname is voor de gemeente 'een onoverkomelijk bezwaar' voor het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden met de republiek.

De gemeente rondt binnen enkele maanden de nog lopende ontwikkelingshulpprojecten af en van officiële contacten tussen hoogwaardigheidsbekleders en ambtenaren zal straks geen sprake meer zijn.

Dat heeft het stadsbestuur dinsdag besloten. Alleen voor humanitaire projecten als voorlichting en de bestrijding van hiv-besmetting en samenwerkinsgverbanden die losstaan van de regering, zoals het herstel van Fort Amsterdam, wordt een uitzondering gemaakt. Van der Laan: ''We hechten namelijk zeer aan de verbintenis tussen het Nederlandse en Surinaamse volk.''

Aanleiding voor het collegebesluit is het strafblad van de nieuwe president. In 1999 werd hij in Nederland wegens drugshandel tot elf jaar cel veroordeeld. In Suriname wordt hij verdacht van betrokkenheid bij de Decembermoorden in 1982.

Met het verbreken van de samenwerking wil het stadsbestuur 'duidelijkheid scheppen voor diegenen voor wie dit recente verleden minder bekend of minder problematisch is', aldus een toelichting. Dat het kabinet de plannen en daden van de nieuwe Surinaamse regering afwacht, vindt Van der Laan geen probleem.''Wij respecteren het kabinetsstandpunt, maar ons besluit gaat over onverplichte Amsterdamse subsidies. Daarvoor kiezen we onze eigen vrienden.''

Zo zal de Amsterdam geen bijdrage meer leveren aan de nieuwbouw van politiebureaus in Suriname. Of en wanneer de andere banden tussen de Nederlandse en Surinaamse politie worden verbroken, is onderwerp van gesprek met het rijk.

Volgens van der Laan is het collegebesluit onomkeerbaar voor de duur van het presidentschap van Bouterse. Van der Laan: ''Dat zie ik niet veranderen.'' (HUGO LOGTENBERG)

VANDAAG IN HET PAROOL
INTERVIEW MET RONNIE BRUNSWIJK
Amsterdam wil niet samenwerken met de regering van president Desi Bouterse van Suriname. Een grote fout, vindt Ronnie Brunswijk, die met zijn A-Combinatie deel uitmaakt van de nieuwe regering. ''Het Surinaamse volk kan niet zonder de hulp uit Amsterdam.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden