Van der Laan: 'Wapens makkelijker te krijgen door open Europese grenzen'

Criminelen komen volgens de Amsterdamse politie makkelijker aan automatische wapens sinds de grenzen binnen de Europese Unie zijn opengesteld en 'de structuren van de Sovjetunie, Oost-Europa en de Balkan' zijn weggevallen.

Politie nam vorig jaar dertien wapens in beslag (archiefbeeld) Beeld anp
Politie nam vorig jaar dertien wapens in beslag (archiefbeeld)Beeld anp

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in antwoord op vragen die Marijke Shahsavari (CDA) gesteld had nadat medio augustus weer met kalasjnikovs in het rond was geschoten bij de liquidatie van de crimineel Derkaoui van der Meijden. Daarbij waren flats rond de Borneokade en de C. van Eesterenlaan en een (gesloten) crèche geraakt met zware munitie.

Beeldvorming
Van der Laan herhaalt dat het 'een zeer zorgelijke ontwikkeling' is dat burgers ernstig gevaar lopen door dit soort liquidaties, die door een al jaren woedende onderwereldvete vaak voorkomen in de stad.

Overigens benadrukt de burgemeester dat het in de beleving van de politie voor een buitenstaander niet eenvoudig is aan een vuurwapen te komen ('hoewel de beeldvorming wellicht anders is').

Stijging
Het aantal automatische wapens dat in de stad wordt gevonden, schommelt al vijf jaar tussen de zeven en twintig. Vorig jaar waren het er dertien (acht machinepistolen en vijf aanvalsgeweren zoals kalsjnikovs).
Een forse stijging van het aantal zware wapens in de stad blijkt dus in elk geval niet uit het aantal inbeslagnames.

Als een automatisch wapen wordt aangetroffen, trekt de recherche dat na via Interpol, om vast te stellen of bekend is waar het wapen is geweest sinds het op de zwarte markt was verdwenen - en of het al elders voor een misdrijf is gebruikt, zoals bijvoorbeeld uit aangetroffen kogelhulzen kan blijken.

Bij de liquidatie van Derk van der Meijden op de Borneokade werden in allerlei gebouwen kogelgaten teruggevonden. Beeld Rink Hof
Bij de liquidatie van Derk van der Meijden op de Borneokade werden in allerlei gebouwen kogelgaten teruggevonden.Beeld Rink Hof
null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden