Van der Laan vreest meer liquidaties in 'gangsteroorlog'

De burgemeester maakt zich zorgen over de liquidatiegolf in Amsterdam. Met name omdat deze steeds vaker burgers in gevaar brengt. Dat zei hij in antwoord op vragen van CDA-raadslid Marijke Shahsavari. 

Elisa Hermanides
Burgemeester Eberhard van der Laan. Beeld anp
Burgemeester Eberhard van der Laan.Beeld anp

'Waar liquidaties vroeger plaatsvonden op nachtelijke tijdstippen in het Westelijk Havengebied, zie je nu dat de liquidaties zich hebben verplaatst naar het publieke domein', aldus Van der Laan. De burgemeester spreekt over de aanpak van de liquidatiegolf met politie, Openbaar Ministerie en met minister Opstelten.

Hij is op bezoek geweest bij een gezin dat woonde op de Borneokade, waar een kogelgat in het raam zat en in de ijskast na de liquidatie van Derk van der Meijden. 'De kogel is waarschijnlijk slechts 10 centimeter achter deze mevrouw langs gevlogen. Dat is een verschrikkelijke ervaring.'

Volgens Van der Laan zit er een verband tussen veel van de liquidaties. 'Dit duidt op een conflict in het zware milieu. Dit betekent dat er geen aangifte wordt gedaan van misdaden en dat er, indien er om bescherming wordt gevraagd, niet wordt gezegd tegen wie diegene beschermd wil worden. Dit maakt het allemaal heel ingewikkeld.'

Gangsteroorlog
De burgemeester constateert met het CDA dat de wapens die gehanteerd worden steeds zwaarder zijn. 'Dat levert niet alleen gevaar op voor burgers maar ook voor de politie.' Hij vreest dat er dit jaar nog meer liquidaties zullen volgen in de gangsteroorlog die nu gaande is.

Van der Laan spreekt over de aanpak van de liquidatiegolf met politie, Openbaar Ministerie en met minister Opstelten. Over de inzet van de politie wil de burgemeester in het openbaar niet al te veel zeggen. Daarover zal hij de gemeenteraad vertrouwelijk informeren.

De laatste liquidatie deed zich vorige week woensdag voor in Amsterdam-Osdorp. In een auto op een parkeerplaats in Amsterdam-Osdorp werd de 26-jarige Amsterdammer Massod Amin Hosseini door zijn hoofd geschoten. Het slachtoffer werd op zijn beurt verdacht van betrokkenheid van een liquidatie in Zaandam.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden