Van der Laan volgt Vogelaar op

Eberhard van der Laan betreedt de trappen van Paleis Huis ten Bosch. Foto ANP

DEN HAAG - De Amsterdamse advocaat Eberhard van der Laan is vanmorgen benoemd als opvolger van Ella Vogelaar. Die trad gisteravond terug als minister van Wonen, Wijken en Integratie, nadat haar partij het vertrouwen in haar had opgezegd.

Vanmorgen werd Van der Laan al beëdigd door de koningin. De 53-jarige advocaat was raadslid en, van 1990 tot 1998, fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam. Sindsdien gold hij jarenlang als een spin in het web en troubleshooter binnen de Amsterdamse PvdA.

Ook is hij de oprichter en medenaamgever van het succesvolle advocatenkantoor Kennedy Van der Laan aan de Haarlemmerweg. Ook bood hij als bemiddelaar uitkomst in vele slepende conflicten.

Van der Laans naam zong al jaren rond in Den Haag: zo werd hij meermalen gepolst voor het ministerie van Justitie en voor verschillende staatssecretariaten.

Hij geldt als degelijk en aimabel, helder en intelligent. Bij crises in de stad werd nooit vergeefs een beroep op hem gedaan. PvdA-wethouder in Amsterdam Lodewijk Asscher: ''Welk ingewikkeld politiek probleem je hem ook voorlegt, hij fikst het en ook nog eens op een manier waarmee iedereen tevreden is.''

Volgens PvdA-leider Wouter Bos was het voor Ella Vogelaar onmogelijk geworden om 'effectief en gezagsvol te functioneren' als minister. Daarom had hij een beroep op haar gedaan om af te treden.

Vogelaar zelf zei zich niet in de kritiek te kunnen vinden. Onder de mensen in de 'Vogelaarwijken' bespeurde ze een groeiend vertrouwen is in haar wijkaanpak. Ook hekelde ze de toon van het integratiedebat binnen de PvdA.

In een reactie prijst minister-president Jan Peter Balkenende de inzet en moed van Vogelaar. Hij zegt met respect kennis te hebben genomen van haar besluit. ''Dit is natuurlijk een persoonlijk drama,'' zegt CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel. ''Verder is het een besluit van de PvdA, dat wij respecteren.''

VVD-leider Mark Rutte noemt Vogelaars vertrek 'onvermijdelijk'. ''Ze heeft kans op kans gekregen, maar slaagde er maar niet in een project naar behoren af te ronden.'' GroenLinks betitelt de wijze waarop de partijtop Vogelaar tijdens het bewindsliedenoverleg ten val heeft gebracht, als 'beschamend'.

Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid, die Vogelaar ooit in de Kamer 'knettergek' noemde, vindt haar vertrek 'een zegen voor het land'. Volgens hem heeft ze er een 'enorme puinhoop' van gemaakt.

De Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema (Wonen) vindt het 'persoonlijk erg jammer' dat minister Vogelaar weg is. De aanpak van probleemwijken heeft volgens hem een lastige geboorte gehad, maar hij had het idee dat iedereen nu op een goede manier de schouders eronder had gezet. ''De oogstjaren zal zij niet meer meemaken.''

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken sprak van een persoonlijk drama voor Vogelaar. ''Wij waren het bijna over alles eens,'' zei ze vandaag. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden