Update

Van der Laan volgt Cohen op in Amsterdam

Oud-burgemeester Job Cohen met Eberhard van der Laan, woensdag voorgedragen als zijn opvolger. Foto ANP

AMSTERDAM - Eberhard van der Laan is woensdagavond door de Amsterdamse gemeenteraad voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de hoofdstad. Om half acht begon een geheime raadsvergadering die gevolgd werd door een anonieme stemming waarin gekozen werd tussen twee kandidaten die waren aangewezen door de vertrouwenscommissie van de raad.

Deze commissie had VVD'er Annemarie Jorritsma voorgedragen als eerste kandidaat en Van der Laan als tweede. De gemeenteraad nam het advies van de commissie woensdag niet over en koos voor de 54-jarige oud-minister.

Deze volgt Job Cohen op, die in maart besloot landelijk lijsttrekker te worden van de PvdA en inmiddels als fractievoorzitter in de Tweede Kamer actief is.

Van der Laan had zich na de val het het kabinet kandidaat gesteld als Tweede Kamerlid, maar kwam hier in april op terug toen hij zich openlijk uitliet over zijn ambities burgemeester van Amsterdam te worden. De PvdA'er heeft laten weten het een voorrecht te vinden dat Amsterdam hem gekozen en voorgedragen heeft. De gemeenteraad hoopt dat het kabinet volgende week de voordracht van Van der Laan goedkeurt.

Met de voordracht van Van der Laan krijgt Amsterdam wederom een PvdA'er aan het roer. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft de hoofdstad vrijwel altijd een sociaaldemocraat als burgemeester gehad. Partijgenoten in Amsterdam hebben verheugd gereageerd op de voordracht van de PvdA'er. Ook de tijdelijke burgemeester Asscher zegt blij te zijn met de voordracht van Van der Laan als opvolger van Cohen.

Van der Laan is van huis uit advocaat en was van 2008 tot de val van het vorige kabinet minister van Integratie, Wonen en Wijken. Hij speelde nog geregeld een rol achter de schermen in de Amsterdamse politiek. Zo trad hij in 2006 en 2010 op als informateur bij de vorming van een nieuw stadsbestuur.

De zoektocht naar een nieuwe burgemeester ging niet over één nacht ijs. De waarnemend commissaris van de koningin in Noord-Holland, Elisabeth Post, maakte een selectie uit de kandidaten die zich hadden gemeld. Die legde zij voor aan een vertrouwenscommissie van gemeenteraadsleden (één van elke partij). Deze commissie koos vervolgens weer twee kandidaten en legde die woensdagavond voor aan de raad. (HET PAROOL/ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden