Van der Laan verwacht dat buurt Namenmonument zal verwelkomen

Na lange discussie komt het Namenmonument nu eindelijk toch op het plantsoen aan de Weesperstraat. Burgemeester Eberhard van der Laan kijkt terug op een moeizaam proces.

Christiaan Paauwe
Van der Laan: 'Het was een mislukte start, en dat is fout gegaan.' Beeld anp
Van der Laan: 'Het was een mislukte start, en dat is fout gegaan.'Beeld anp

Wat is er mis gegaan met de locatie in het Wertheimpark?
"Wij dachten dat het een goeie plek was. Mooi centraal bij het Auschwitzmonument en het park is er groot genoeg voor. Maar een belangrijk ding hadden we over het hoofd gezien. Het is nu een park waar mensen hun honden uitlaten, kinderen spelen, en er wordt gesport. De buurt had het gevoel dat het monument de atmosfeer van het park heel erg zou veranderen."

"Het was een mislukte start, en dat is fout gegaan. Bij de Weesperstraat heb je de problemen van het Wertheimpark niet. Ik verwacht daarom ook dat de buurt het monument zal verwelkomen."

Waarom is niet eerder de Weesperstraat overwogen?
"In eerste instantie hebben we maar naar twee plekken gekeken: het Westermanplantsoen en het Wertheimpark. De laatste scoorde veel beter, maar je kan over iets heen kijken."

"Toen bleek dat dit geen goeie optie was zijn we een zorgvuldige procedure gestart om tot de best denkbare plek te komen voor dit moment en zijn we zestien locaties gaan onderzoeken waar het monument dan moet komen te staan. We hebben dit ook met een zorgvuldig tempo gedaan, wat ook het nodige gedoe heeft gegeven. We wilden niet zoals vorige keer iets over het hoofd zien."

"Eigenlijk kwam het elfde uur pas de Weesperstraatstrook erbij. Tot ons grote geluk. Die plek kwam overeen met twee criteria: wat wil de stad, en wat wil het Auschwitzcomité.

Zijn er nog onzekerheden in het huidige plan?
"Die kunnen uit de meest onverwachte hoeken komen. Zoals gebleken is bij het Wertheimpark. Dat heeft ons toen wel overvallen."

"Er staan natuurlijk al twee monumenten op die plek, waar we een oplossing voor zullen gaan vinden. Het Monument van Erkentelijkheid is een omstreden monument, zeker binnen de joodse gemeenschap. Veel mensen willen dat het verdwijnt. De erven van architect Jobs Wertheim willen dat het herplaatst wordt. Dat is een aparte discussie die we apart van het huidige besluit gaan voeren."

"Het zou kunnen dat je in de situatie komt dat je het nog niet herplaatst kan worden, en dat het dan een tijdje opgeslagen zal moeten worden. We willen geen verdere vertraging met het Namenmonument."

Wanneer zal het monument er nu eindelijk staan?
"We hebben nu deze locatie vastgesteld, en dat wordt in juni door de raad verder besproken. Voordat het monument er eindelijk staat en je er kan lopen, ben je minstens een jaar verder."

Gaat de gemeente meebetalen aan het monument?
"Daar moeten we nog voor in overleg. Ik kan mij voorstellen dat de gemeente daar een rol in zal nemen. Niet alleen bij dit project, maar ook bij het Shoahmuseum en het Holocaustmuseum. Ik begrijp dat er al behoorlijk wat fondsen geworven zijn voor het Namenmonument. Maar zodra het verzet kwam tegen het Wertheimmonument, werd dat ook problematisch. Hopelijk een van de goede dingen van dit huidige besluit is dat als de gemeenteraad instemt, het Auschwitzcomité met de financiering verder kan."

Wat gebeurt er met het ontwerp van Daniel Liebeskind?
"Het oude ontwerp was bedoeld voor in het Wertheimpark. Ik kan mij niet eens voorstellen dat het zou passen op het plantsoen aan de Weesperstraat, dus er zal een ander ontwerp moeten komen. Maar ik ben geen expert dus daar ga ik mij verder niet mee bemoeien."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden