Van der Laan verhuisd naar ambtswoning

Burgemeester Eberhard van der Laan en zijn vrouw Femke, met hun kinderen Lieve (6), Eline (4) en Edze (2) in de tuin van de ambtswoning. Foto Jean-Pierre Jans Beeld
Burgemeester Eberhard van der Laan en zijn vrouw Femke, met hun kinderen Lieve (6), Eline (4) en Edze (2) in de tuin van de ambtswoning. Foto Jean-Pierre Jans

Zo druk als het jaarlijkse koninklijke fotomoment in Lech was het niet, maar er was wel degelijk ruime mediabelangstelling voor het gezin Van der Laan. Het gezin betrok dit weekeinde de ambtswoning van de burgemeester.

Aanvankelijk neigde Eberhard van der Laan ertoe te blijven wonen in het Oostelijk Havengebied, omdat de zeventiende-eeuwse woning aan de Herengracht niet direct ideaal is voor een gezin met jonge kinderen. Het betreft een vierkamerappartement op de bovenste etage van het grachtenpand.

Maar de opvolger van Job Cohen kwam daar later van terug en zondag sliepen hij, zijn vrouw Femke en de kinderen Lieve (6 jaar), Eline (4) en Edze (2) voor het eerst gezamenlijk in hun nieuwe huis in het hartje van de stad.

De kinderen zijn ingenomen met de grote tuin die ze tot hun beschikking hebben. Een enorme luxe, vergeleken met hun oude huis, een appartement op elfhoog met prachtig uitzicht over het IJ, maar zonder balkon - laat staan een tuin.

De burgemeester en zijn echtgenote waren vrijdag al overgegaan naar de nieuwe woning, de kinderen waren even bij hun grootouders gestald. Het zal nog wel even duren voor het gezin alles op orde heeft. Vele dozen staan nog onuitgepakt en Edze maakt de woning onveilig met zijn trapbrandweerauto.

Tot begin vorige maand woonde Job Cohen er. De PvdA-leider had enige tijd nodig om een nieuw huis in Amsterdam te vinden, dat geschikt moest zijn voor zijn gehandicapte echtgenote. De ambtswoning werd in 1927 in gebruik genomen door Willem de Vlugt, burgemeester van 1921 tot 1941. (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden