Van der Laan verhaalt schade aan Oosterpark op FNV

Burgemeester Eberhard van der Laan gaat de schade die is aangebracht aan het Oosterpark tijdens de 1 mei-manifestatie van FNV, verhalen op de vakbond.

Beeld ANP

Het gaat om 42.000 euro schade. De bond heeft al 30.000 betaald als garantstelling, dus Van der Laan gaat achter de overgebleven 12.000 euro aan. De bond heeft zich in zijn ogen niet aan de regels gehouden.

"FNV moet niet denken hiermee weg te komen," zei de burgemeester donderdagmiddag tijdens een vergadering van een raadscommissie.

Op 1 mei organiseerde FNV een grote bijeenkomst in het Oosterpark. Volgens de bond ging het om een demonstratie, met bijbehorende vrijheid.

Omwonenden spraken echter over een evenement, compleet met zweefmolen, optredens en Nutella-kraampjes. Slechts de speech van 12 minuten van FNV-voorzitter Ton Heerts had een demonstratief karakter.

Ingewikkeld baantje
De burgemeester noemde het een lastige kwestie. "Soms heb ik best een ingewikkeld baantje." Want: op welk moment gaat een demonstratie over in een evenement, waarvoor strikte voorwaarden gelden. "Het conflict met FNV liep hoog op," aldus de burgemeester.

FNV dreigde met kort geding, maar zag er vanaf. Omwonenden spanden wel een kort geding aan tegen de bijeenkomst, maar verloren. Volgens Van der Laan staat een 'zweefmolen' te ver af van het recht op demonstratie. Het Oosterpark lag er nadien slecht bij.

Verbaasd
"Als ik de FNV was, zou ik proberen weer wat goodwill te kweken in Amsterdam," aldus Van der Laan. Van der Laan zei tijdens de beoordeling van het evenement nauw te zijn opgetrokken met de bestuurscommissie Oost.

Hij was verbaasd dat bestuurder Ivar Manuel een dag na de manifestatie kritiek had op de gang van zaken.

"De bestuurscommissie was verantwoordelijk voor de handhaving. We moeten ons niet uit elkaar laten spelen, dat betreur ik. Maar dat lossen de stadsdeelvoorzitter en ik wel op." Hij kondigde een evaluatie aan.

Zie ook: Was de 1 mei-viering een demonstratie of een festival?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden